Supo: Barcelonan iskulla ei yhteyksiä Suomeen, uhka-arvio pysyy ennallaan

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

– Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan "terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden" määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan. Kaikkia Supo ei luonnollisesti pysty koko ajan seuraamaan.

– Priorisoimme aina toimenpiteet arvioidun uhan mukaan, Hiltunen muistuttaa.

"Ei valtaa pelolle, ilmoituskynnys matalalla"

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo eri maiden poliisien vaihtavan aktiivisesti tietoa uhista.

– Totta kai näitä asioita seurataan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Viranomaiset vaihtavat tietoja ja ylläpitävät tilannekuvaa. Iskuihin liittyvä uutisointi, joka on tietysti omalta osaltaan tarpeellista, on omiaan lisäämään turvattomuuden tunnetta, ja syntyy ajatus siitä, milloin Suomessa voisi tapahtua jotain vastaavaa, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan terroriuhka otetaan huomioon muun muassa suuria yleisötapahtumia järjestettäessä.

– Poliisi tietysti yhdessä järjestäjien kanssa pohtii näitä asioita. Tämä alkaa nykyään olla, voisi sanoa valitettavastikin, sellaista arkirutiinia, Heikkinen valittelee.

– Liikaa ei saa pelolle antaa valtaa, mutta tietyissä tilanteissa pitää olla valppaana ja tarkkana. Sekin on tuotu julki, että jos joku arvelee tällaista lähipiirissään suunniteltavan tai haudottavan, niin mieluummin pitää sen ilmoituskynnyksen poliisiin aika matalalla.