Syyttäjä: Vanhusta huijattiin törkeästi Pirkanmaalla

Suuria lainoja, epäedullista kiinteistökauppaa, tappiollista hevoskauppaa. Syytteiden mukaan iäkäs pirkanmaalainen lottovoittaja menetti huijareille yli miljoona euroa.

Jutussa on yli 20 syytettyä. Osalle heistä syyttäjä vaatii ehdotonta vankeustuomiota, osalle ehdollista.

Jutun käsittely aloitettiin perjantaina valmisteluistunnolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.

Pääepäilty on mies, jota kohtaan huijattu syyttäjän mukaan tunsi poikkeuksellista luottamusta. Toinen useista rikoksista syytetty on tamperelainen lakimies, joka muun muassa laati asiakirjoja petollisista kaupoista.

Epäillyt rikokset tapahtuivat viime vuoden keväällä ja kesällä. Petosten uhriksi joutunut mies oli henkisesti niin heikossa kunnossa, että hänelle oli määrätty edunvalvoja.

 

Suuria lainoja ja hevoskauppoja

 

Huijauskokonaisuuteen kuuluu useita noin 230 000–290 000 euron lainoja, joita syytteiden mukaan ei ollut tarkoituskaan maksaa miehelle takaisin. Näiden arvo on yhteensä noin 800 000 euroa.

Petollisesti lainattujen rahojen rikollista alkuperää häivytettiin syytteiden mukaan muun muassa hankkimalla matkailu- ja muita autoja. Niitä merkittiin muiden henkilöiden tai autoliikkeen omistamiksi.

Lisäksi miehelle myytiin syyttäjän mukaan osuus tappiollisesta hevosalan yrityksestä. Miehelle annettiin se käsitys, että hän olisi ostamassa kahta ravihevosta. Lisäksi yksi syytetyistä osti syytteen mukaan yhtiöstä neljä hevosta 10 000 eurolla ja myi niistä yhden huijatulle 52 000 eurolla.

Mies osti myös talon ja sen vieressä olevan vajaan hehtaarin maa-alan. Syytteiden mukaan hän maksoi niistä ainakin 100 000 euroa enemmän kuin niiden todellinen arvo oli. Miehelle lupailtiin, että tyhjälle tontille rakennettaisiin harjoitusravirata.

Syytekohtia on noin 30. Suurin osa rikosnimikkeistä on törkeitä petoksia tai törkeitä rahanpesuja. Jutun pääkäsittelyn on määrä alkaa oikeudessa ensi viikolla.