Syyttäjä: Poliisi toimi rumasti - ja epäilty vedätti poliisia

Rumaltahan tämä näyttää, mutta siihen se jää, valtionsyyttäjä Mikko Männikkö totesi torstaina, kun Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin Jari Aarnion rikosvyyhdin kuulustelujen epäselvyyksiä.

Hovioikeus joutuu poikkeuksellisesti ottamaan kantaa, miten poliisin ja asianajajan toilailut vaikuttavat kuulustelujen käytettävyyteen näyttönä oikeudessa.

Helsinkiläisen naisen Mari Romanon puolutus vaatii Romanon kuulusteluja hyödyntämiskieltoon kokonaan tai osittain.

Syyttäjät vastustavat asiaa.

Männikön loppulausunnon mukaan Romanolle oli  kerrottu itsekriminointisuojasta eli että hänen omat kertomansa poliisille voivat kääntyä häntä vastaan.

Syyttäjät ovat myöntäneet, että KRP:n pääkuulustelijan teot Romanon kanssa kuten etuuksien antaminen, jatkuvat epäviralliset puhuttamiset ja esimerkiksi Romanon asianajajan alkoholin juomisen salliminen kesken kuulustelun ovat olleet epäsoveliasta ja epäammattimaista käytöstä.

Syyttäjien loppupuheenvuoron mukaan asiassa ei kuitenkaan lopulta tapahtunut merkittävää oikeudenloukkausta, vaan Romano sai KRP:n rikosylikonstaapelilta sen minkä halusikin eli muun muassa rahaa.

Syyttäjien käsityksen mukaan Romano myös pyrki kyselemään höpöjuttuja viljelleeltä kuulustelijaltaan, mitä tämä tiesi Aarnio-tutkinnasta sen ollessa kesken.

- Romano ei ole ollut alisteisessa suhteessa, vaan Romano on vedättänyt tutkijaa -  ei päinvastoin

Vaikka rikosylikonstaapelilla oli kova yritys saada Romanolta Aarniosta tietoja hyvin epäsoveliailla keinoilla, syyttäjien mukaan toimia oli, mutta teho puuttui - vaikutusta ei ollut.

Männikkö pohti asiassa, että jos esitutkinnassa on virhe, mitä se saastuttaa.

Hovioikeus joutuu tämän päättämään.

Poliisin selittelee ja selittelee

Puolustusasianajajien mukaan asialla on laajalti merkitystä linjaamaan sitä, mitä poliisilta sallitaan.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi muistutti, että alustava puhuttelu ilman avustajaa voidaan tehdä epäillyn kanssa kerran, mutta KRP oli tehnyt "alustavia puhutteluja" Romanon kanssa 1,5 vuotta.

Leppiniemi ilmoitti todistajia kuultuaan uskovansa, että KRP:n Aarnio-tutkintaryhmän johto on nähnyt rikosylikonstaapelin toimet ja ollut niistä hyvin tietoinen.

KRP yritti keinolla millä hyvänsä saada Aarniosta tietoja ja sen seurauksena hovioikeus joutuu käyttämään useita päiviä hyödyntämiskieltovaatimuksen pohdintaan.

- Aarnion käsitys on, että rikosylikonstaapeli on KRP:n kilpimies tässä asiassa, Leppiniemi sanoi hovioikeudessa ja tarkoitti KRP:n esimiesten sälyttävän tempuista vastuuta nyt yksittäiselle työntekijälleen, vaikka tämä oli työnantajan asialla sovitusti.

KRP onkin monin tavoin tukenut kyseisestä poliisia outojen kuulustelujen tultua julki. Häntä ei pidätetty virasta ja häneen kohdistunut virkarikostutkinta tehtiin erittäin suppeasti KRP:n itse tekemän esiselvityksen pohjalta.

Romanon avustaja, lakimies Saku Knuuti totesi vaativansa Romanolle oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

- Avustaja vahtii, että tutkija toimii asiallisesti. Tutkija vahtii, että avustaja toimii asiallisesti, Knuuti kuvasi normaalia tilannetta kuulusteluissa.

- Nyt molemmat ovat pettäneet, hän arvioi.

Knuuti toivoi asiassa pohdittavan, että kuulustelujen käytön hyväksyminen tarkoittaisi hiljaisen hyväksynnän antamista KRP:n tutkintaryhmällle, että todisteita voi hankkia miten tahansa.

Knuutin mukaan poliisi esimerkiksi huomasi ja tiesi asianajajan kunnon silloin kuin Romanon aiempi avustaja, helsinkiläinen asianajaja oli päihtyneenä avustamassa Romanoa kuulustelussa.

Puolustusasianajajat myös ihmettelivät, että KRP:n pääkuulustelija oli omassa kuulemisessaan kertonut ajattelevansa asianajajan olevan kuulusteluissa tarpeen vain loppuun allekirjoittamaan paperit.

Kun helsinkiläistä asianajajaa kuultiin hovioikeudessa torstaina, hän totesi poislähtiessään, että onpa tämä erikoinen tilanne.

Tuomareiden pöydän takaa kuului hovioikeudenneuvosten vastaus:

- No niin on.

Hovioikeus antaa ratkaisunsa hyödyntämiskieltovaatimukseen lähiviikkoina.

Aarnio-vyyhti: Rahapulassa olleella naisella olikin useampi vuokrakämppä

Aarnio-vyyhti: Asianajaja joi poliisiautossa oluita – pohjalla humalat Kuopiosta

Aarnio-oikeudenkäynti: Poliisi ja asianajaja todistivat ristiriitaisesti

Poliisi: Aarnion nimen kertonut pelkäsi ja halusi turvaa

Aarnio-vyyhti: Naista kuulusteltiin heti läheisen kuoleman jälkeen

Syyttäjät: Malmin nainen puhui itselleen ja Aarniolle syytteet