THL:n vesiasiantuntija: Kuopion vesi ei aiheuta terveysriskejä, paniikkiin ei aihetta!

Mangaani- ja rautapitoisuuden arviointi on Kuopion vesijohtovedessä juuri nyt vaikeata, koska putkiremontista johtuva sakkapilven koostumus vaihtelee eri paikoissa ja jopa hetkittäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Ilkka Miettinen työskentelee mikrobiologian yksikössä Kuopiossa ja rauhoittelee, että mitään syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole.

– Vesijohtoverkostoissa on väistämättä aina mangaani- ja rautasaostumia. Ei edes putkiremontti nosta niitä terveysriskin tasolle. Vaikka vesi Kuopiossa on nyt monin paikoin värjäytynyttä, ei siis tarvitse pelätä terveytensä takia. Maalaisjärki sanoo, että ei pidä juoda tai käyttää tuota värjäytynyttä vettä ruuanlaitossa eikä esimerkiksi pyykinpesussa, mutta peseytyä voi.

– Jos vaikka oma lapsi joisi värjäytynyttä vettä, en näkisi mitään syytä viedä häntä lääkäriin. Ei tuon veden käyttö mielestäni olisi terveysriski sairaallekaan ihmisille, koska häiriö on tilapäinen. Vasta pitkäaikainen, vuosien altistuminen esimerkiksi mangaania sisältävälle kaivovedelle on terveysriski, Miettinen korostaa.

Jos kuitenkin haluaa varmistua, ettei vedessä ole ylimääräistä sakkaa, kannattaa juoda esimerkiksi valkeasta mukista.

– Perinteisesti on juomaveden mangaanipitoisuutta riskinä, jos se ylittää 100 mikrogrammaa litrassa, mutta vain pitkäaikaisaltistuksessa esimerkiksi oman kaivoveden kautta, Miettinen sanoo.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Komulainen totesi vuonna 2013, että pahimmillaan pitkäaikaisesti juomaveden kautta saatu mangaanialtistus on yhteydessä esimerkiksi lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin.

Nimenomaan suomalaisissa kaivovesissä voi olla suuria pitoisuuksia mangaania. Vesilaitoksen jakamalle vedelle on laatusuositus, jonka sisällä Kuopiossa ollaan nytkin.

Miettisen mukaan rautapitoisuuteen ei liity terveyshaittaa edes pitkäaikaisessa käytössä.

Ohjeet kuopiolaisille: Näin toimit vesiongelman kanssa