Taitava petosmies teki yli 82 000 euron vahingot - haki renkaita, työkaluja ja kukkia liikkeistä

Helsingin hovioikeus on antanut tuomion poikkeuksellisesta petossarjasta, jossa mies onnistui tekemään toistasataa rikosta pelkästään valehtelemalla uskottavasti.

Mies käveli pienyrityksiin, otti tavarat ja kertoi, että firma maksaa laskulla, vaikka sellaisesta ei ollut aikomustakaan.

Dimitri Andreala, 55, tuomittiin jopa 141 rikoksesta kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Suurin osa miehen syyksi katsotuista rikoksista oli petoksia. Lisäksi joukossa oli muun muassa väärennyksiä.

Andrealan tuomiota alensivat hänen aiemmat rangaistuksensa vastaavista rikoksista Itä-Suomen, Helsingin, Kouvolan ja Turun hovioikeuksista ja Päijät-Hämeen ja Hyvinkään käräjäoikeuksista.

Osa menetti tuhansia euroja

Andreala kiersi eri liikkeitä ja osti niistä eräiden yritysten nimissä laskulle rengassarjoja, työkaluja, autotarvikkeita, moottorisahoja, moottoriöljyä, ruoholeikkureita, polttoaineita, klapikoneen, hallinostimen, cd-soittimen, peilejä, poravasaran, olkipellettejä, kuorma-auton akun ja muuta vastaavaa tavaraa.

Mies sai avattua yrityksen nimiin tilin, vaikka hän ei edes väittänyt olevansa yrityksen omistaja. Eräänkin kerran hän totesi, että asian voi tarkistaa soittamalla yrityksen johtajalle, mutta hänet voi olla hankala tavoittaa ulkomaan matkan takia.

Se riitti monissa pienyrityksissä, kun hän lisäksi näytti henkilöpapereitaan.

Useat yrittäjät ja myyjät sanoivat miehen olleen niin uskottava, että hänelle annettiin mukaan erilaista omaisuutta lopulta yhteensä jopa yli 82 000 euron edestä.

Osa tehdyistä laskuista oli vain muutaman kymmenen euron suuruisia, mutta isoin yksittäinen petos oli arvoltaan yli 16 000 euroa.

Osti satasilla kukkia

Mies sai vietyä etenkin renkaita. Hän tilasi kerrankin 16 rengasta tuosta vain. Eräällä kerralla hän yritti tilata 120 rengasta, mutta ei lopulta saanut kaikkia haltuunsa.

Tässä rikosvyyhdissä vain yksi rengasmyyjä vastasi miehelle, että hän saa toiset renkaat mukaansa vasta sitten, kun on ensin maksanut ensimmäiset.

Andrealan erikoisuus oli se, että renkaiden, autotarvikkeiden ja työkalujen lisäksi hän teki huomattavat vahingot kukkaostoksilla.

Mies tilasi kukkakaupoista jopa satojen eurojen edestä kukka-asetelmia ja kukkakoreja. Tuomiosta ei käy ilmi, minne kukat päätyivät. Eräästä kukkakaupasta hän haki jopa aivan lyhyen ajan välein sadoilla euroilla kukkia.

Maksamatta jäivät myös puutarhatuotteet, suklaarasiat ja koriste-esineet, joita hän vei mukanaan ja lupasi maksaa laskulla.

Eräässä liikkeessä Andreala asioi jopa 17 kertaa ja sai joka kertaa vietyä mukaansa omaisuutta luvattomasti ja ilman maksuaikomuksia.

Lisäksi Andreala sai rekisteröityä jopa 14 kertaa eri henkilöautoja Liikenteen turvallisuusvirastolle väärän henkilön nimiin sekä otettua vakuutusyhtiöltä autolle liikennevakuutuksen toisen nimellä.

Asianomistajia oli 72

Tällä kertaa oikeudessa käsitellyt petokset koskivat vuosia 2013–2015. Rikosten asianomistajia oli kaikkiaan 72.

Uhreiksi joutuneet yritykset olivat Mikkelistä, Hausjärveltä, Hollolasta, Hyvinkäältä, Iitistä, Janakkalasta, Järvenpäästä, Kotkasta, Kouvolasta, Kärkölästä, Lohjalta, Lopelta, Loviisasta, Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Porvoosta, Riihimäeltä ja Tuusulasta.

Aiemmin Andreala on tehnyt rikoksia etenkin muun muassa Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Uudellamaalla.

Hän on aiemmin käyttänyt myös muuta nimeä.

Jo käräjäoikeus tuomitsi Andrealalle tuomion kovennettuna hän toistuvan rikollisuutensa vuoksi. Toisaalta tuomiota alennettiin hänen terveyteensä liittyvän ymmärryskyvyn puutteen vuoksi. Oikeus ei määrännyt myöskään Andrealan aiemman vankeustuomion jäännösrangaistusta täytäntöön pantavaksi.

Outo rakennusliike jättää laskunsa maksamatta - tarkista, oletko asioinut sen kanssa

Poliisi tutkii laajaa petossarjaa - varaton mies osti asuntoja Kuopiossa

Jopo-huijari tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

Varkaat toimivat nyt usealla eri rintamalla

Henkilö- ja pankkitiedot haitaksi väärissä käsissä