Talvivaaran jatkokauppa uhattuna

Jos Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei anna Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle huhtikuun aikana lupaa jätevesien ohijuoksutukseen, brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital todennäköisesti vetäytyy kaivoksen ostosta.

– Siihen kysymykseen kauppa joko kaatuu tai nousee. Itse odotan päätöstä tämän kuun aikana, kertoi konkurssipesän hoitaja Jari Salminen Savon Sanomille Kajaanissa järjestetyssä Talvivaara-tilaisuudessa perjantaina.

Sijoitusyhtiö on pitänyt alusta asti tärkeimpänä ehtona kaupoille vesitilanteen selviämistä mahdollisimman pian.

– Todennäköisesti joudumme lähtemään uudelle kierrokselle hakemaan jatkajaa, jos purkuputkilupia ei nyt tässä kuussa tule.

Aiemmin kaivostoiminnan jatkamiseen ilmoittautui Salmisen mukaan useita kiinnostuneita. Yksikään niistä ei ole kotimainen.

Talvivaara-tilaisuudessa kajaanilaisia sidosryhmiä ja kansalaisia tavannut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) odottaa myös avin päätöstä huhtikuun aikana.

– Myönteinenkään päätös ei kuitenkaan kauppaa vielä varmista, mutta oman käsitykseni mukaan se ei sitä vielä kaadakaan, Vapaavuori kertoi Savon Sanomille.

Aikaraja todellisen jatkajan löytämiseksi lähenee. Valtion budjetista on varattu sata miljoonaa euroa julkisselvitykseen. Tähän mennessä konkurssin jälkihoito on maksanut veronmaksajille jo 58,5 miljoonaa euroa. Budjetti täyttyy yhdeksän kuukauden päästä, mutta siihen asti ei Vapaavuoren mukaan odotella. Jos rahat loppuvat, kaivos ajetaan alas.

Tällä hetkellä kaivosalueella on 9,4 miljoonaa kuutiota jätevettä. Niistä 6,4 miljoonaa kuutiota on käsittelemättömiä.

– Nyt on tärkeintä päästä juoksuttamaan puhdistettuja vesiä. Sen jälkeen seuraava askel on purkuputken rakentaminen, Jan Vapaavuori sanoi.

Vaikka juoksutuslupia ei vieläkään ole ja altaat täyttyvät koko ajan, valvovan viranomaisen edustajan mukaan kaivokselta ei missään nimessä pääse enää hallitsemattomasti jätevesiä ympäristöön.

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan padot täyttyvät riskirajalle lähiviikkojen sijaan pahimmillaan jo lähipäivinä. Todennäköisesti kaivokselta johdetaan vesiä pois poikkeustilanteen takia jo ennen konkurssipesän ilmoittamaa viikkoa 17.

Talvivaaran kauppa voi ratketa jo lähiviikkoina