Tatuoinnista hengenvaarallinen sieni-infektio

Tatuointien tekijät ja niiden poistajat eivät ole missään terveydenhuollon rekisterissä, eikä Valvira niitä valvo. Joskus amatöörien pilaantuneilla väreillä tekemät ”autotallitatuoinnit” ovat aiheuttaneet terveyshaittoja.

Taannoin julki tulleessa tapauksessa asiakas sairastui vakavasti isokuvioisesta tatuoinnista. Sen hoito tuli yhteiskunnalle kalliiksi.

–Tatuointiin käytetyt väripullot olivat sieni-itiöiden saastuttamia. Asiakas oli vähällä kuolla sieni-infektioon. Se johti kalliiseen sairaalahoitoon. Pelkästään sienen karkotukseen käytetyt lääkkeet maksoivat 500 euroa päivässä kuukauden ajan, kertoo plastiikkakirurgi, ylilääkäri Tuomas Sorvali Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

"Koko selän kuvaa ei poista millään"

Tatuointien poistoja tehdään harvoin terveydellisistä syistä.

–Sitä paitsi se on hyvin vaikeaa, Sorvali lisää.

Miten tatuoinnista sitten pääsee eroon?

–Tatuointien kirurgisia poistoja ei tehdä julkisessa terveydenhuollossa. Jos ihmiseen on ruiskutettu vaikkapa koko selkä täyteen väripartikkeleita, niin miten sen poistaisi. Ei mitenkään.

Yksityisen plastiikkakirurgian puolella käytetään esimerkiksi laseria, mutta Sorvalin mukaan osa julkisen terveydenhuollon lääkäreistä pitää menetelmää humpuukina.

–Väriähän voidaan hajottaa ja ehkä vähän muuttaa, mutta laserin teho on ihan siitä kiinni, mitä ainetta ihossa on. Jos pigmentti on tarpeeksi syvällä ihossa, laserin energiatehon on yletettävä yhtä syvälle. Laserointi voi johtaa palovammaleikkaukseen, hän sanoo.

Päälle uusi kuva

Jos tatuoinnista halutaan eroon, se onnistuu korkeintaan tekemällä entisen päälle uusi tatuointi.

–Paljon riippuu siitä, mikä on uuden tatuoinnin värisävy ja kuinka hyvin se tehoaa ilman, että pitää tehdä reikä ihmiseen. Pienempiä kohtia voidaan tietysti hoitaa kirurgisestikin. Sen perusteella, mitä itse olen nähnyt, niiden tulokset eivät useinkaan ole hyviä, Sorvali sanoo.