Kotimaa

Tuhat maksuautomaattia korjattava - rikolliset hyödynsivät teknistä puutetta

Suomessa joudutaan kiireellisesti korjaamaan ainakin tuhatta polttoaineiden tankkauspisteen maksuautomaattia. Niistä on paljastunut tekninen puute, joka helpottaa rikollisten pääsyä käsiksi laitteisiin ja etenkin automaateissa käytettävien maksu- ja luottokorttien tietoihin.

Poliisin pyynnöstä Savon Sanomat ei kerro yksityiskohtaisesti, mikä tekninen puute on, sillä iso osa automaateista on vielä korjaamatta ja puute on yhä rikollisten hyödynnettävissä.

Kahden huoltoasemaketjun mukaan korjauksia tehdään kuitenkin koko ajan. Tiedossa ei vielä ole, onko samoja vikoja myös muiden ketjujen automaateissa.

Korjattavia automaatteja on kuitenkin ympäri Suomea. Kaikkiaan polttoaineasemia on yli 1 800 paikassa, ja osassa niistä on useita viallisia automaatteja.

Aivan uusi laite löytyi

Tekninen ongelma tuli ilmi, kun poliisi alkoi tutkia syksyllä ja talvella ilmitulleita luotto- ja pankkikorttien kopiointeja eli skimmauksia ensin Iisalmessa, Hauholla, Hollolassa, Kouvolassa ja Riihimäellä sekä sitten myös Pieksämäellä ja Kotkassa. Luottokorttiyhtiön mukaan se on sulkenut varalta myös Varkaudessa käytettyjä kortteja.

Rikostutkintaa tehtiin eri erissä kolmella poliisilaitoksella. Poliisi sai marraskuussa kiinni kaksi romanialaista miestä, joilta löytyi aivan uusi skimmauslaite. Vastaavaa laitetta ei ollut nähty Suomessa koskaan aiemmin.

Ennen rikolliset ovat kopioineet luotto- ja maksukorttien magneettiraidan kortinlukijan päälle asennetulla lisälaitteella. Uusi laite oli tekninen lukija, joka oli laitettu tankkauspisteen maksuautomaatin sisään kiinni automaatin omaan tekniikkaan.

Laite oli teknisesti kehittynyt, mutta lisäksi sen asentamisessa oli hyödynnetty automaattien teknisiä puutteita.

Laitteessa ovelinta on se, etteivät automaatin käyttäjät voi mistään nähdä, että automaattia on ropeloitu.

Korttikopioiden käyttöyrityksiä ilmi lisää

Poliisi tutki ensimmäisenä Hämeessä ilmitulleen rikossarjan viime vuonna. Toinen vastaava teko tutkittiin Iisalmesta.

Tänä vuonna kopioituja luottokortteja tuli ilmi lisää, kun korttiyhtiö sulki useiden Pieksämäellä kylmäasemalla tankanneiden kortit. Heidänkin korttinsa oli kopioitu ilmeisesti jo viime syyskuussa, mutta korteista tehtyjä kopioita oli alettu käyttää vasta tammi–maaliskuussa Indonesiassa.

Korttimaksamisen turvaominaisuudet estävät korttikopioiden käytön Euroopassa, joten romanialaisten kopioimat tiedot oli jotenkin välitetty Aasiaan. Poliisi ei tiedä, kuka kopiointilaitteen oli valmistanut ja mikä rikollisporukka tietoja oli siirtänyt ja käyttänyt.

– Pieksämäen kopiointitapauksesta rikosilmoituksen on tehnyt noin 200 henkilöä. Ilmoituksia on tullut lisää vielä tällä viikolla, rikoskomisario Harri Pöysti Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Teosta epäillään kahta vangittuna olevaa romanialaista miestä sekä yhtä poissa olevana vangittua miestä. Suomessa tutkintavankeina nyt olevat miehet ovat myöntäneet olleensa Pieksämäellä, mutta muuten ovat vaitonaisia asiasta ja kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Ammattiporukalla oma piilotalo

Hämeen poliisin mukaan skimmauksista kiinni jääneiden romanialaismiesten epäillään olevan ammattirikollisia, jotka tulivat Suomeen tarkoituksella tiettyjä rikoksia varten.

Romanialaiset skimmaajat olivat kaikki majoittuneet viime syksynä ja talvella Nastolassa olevaan taloon. Poliisi takavarikoi talosta muun muassa tietokoneita, joissa oli skimmauksiin liittyviä tietoja.

Miehiä kävi paikalla useita ja he liikkuivat eri kokoonpanoissa eri paikkakunnilla.

Heitä epäillään ainakin törkeästä tietomurrosta, törkeistä maksuvälinepetoksista ja maksuvälinepetoksen valmistelusta.

Luottokortin alue-eston käyttö estäisi ison määrän rikoksia

Laaja luottokorttien skimmausvyyhti on yksi Suomen suurimpia

Uusimmat

Kotimaa

Savon Sanomat: Yksityislääkäripalkkiot nousussa - Kela-korvaus ei noussut samaa tahtia

Yksityislääkärien vastaanottoaikojen hinnat nousevat yli kaksi kertaa nopeammin kuin inflaatio

Gynekologikäynnit selittävät naisten ahkeraa yksityislääkärissä käyntiä

Kesämatkailu hyötyy ilmastonmuutoksesta

Asiantuntijat: Suomessa ei tiedetä ambulanssien määrää eikä tasoa

Mies uhkaili aseella Porissa - piiritystilanne päättyi rauhallisesti

EU-johtajat setvivät suhdettaan Britanniaan

Mies kuoli hirsitalon tuhonneessa palossa

Oletko menossa häihin? Tässä kuussa sanotaan eniten "tahdon"

Huijarit iskevät lomalla - yrityksiä varoitetaan valelaskuista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.