Tulli: Verkon huumekauppiaat valehtelevat takaavansa anonymiteetin

Verkkohuumekaupasta huumeita ostavilla ei ole sellaista anonymiteettia, mitä huumekauppiaat mainostavat heillä olevan.

Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan Tulli onnistui tunnistamaan satoja huumausaineiden ostajia, kun Tulli tutki isoja Suomessa toimineita verkkohuumekauppoja viime vuonna.

Toinen iso esitutkinta valmistui viime syksynä, toinen valmistuu tämän maaliskuun aikana.

– Myyjät myyvät asiakkailleen anonymiteettia, mutta sitä ei ole, Sinkkonen sanoo.

Tulli on tutkinnoissaan pystynyt paljastamaan myyjien ja ostajien henkilöllisyyksiä perinteisin tutkintakeinoin. Sinkkosen mukaan viranomaiset ovat pystyneet myös murtamaan tiettyjä suojauksia, joilla huumekauppiaat ovat pyrkineet salaamaan viestintäänsä.

Vielä viime vuonna verkkohuumekauppiaat kirjoittivat anonyymissa Tor-verkossa, että "toiminta tulee jatkumaan. Asiakkaiden turvallisuus ei ole vaarantunut missään vaiheessa".

Nyt viranomaisille lällättelevä kirjoittelu on hiipunut, kun useampikin huumekauppias on sellissä tutkintavankeudessa.

Tulli videoi, kun mies lähetteli huumeita postitse

Vaikka huumeiden ostajat ovat luulleet, etteivät he tai myyjät voi jäädä kiinni, tilanne on siis toinen.

Suomen isoimman verkkohuumekaupan päätekijät saivat alkuvuonna pitkät vankeustuomiot Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Heidän rikoskumppanikseen epäilty mies on puolestaan parhaillaan tutkintavankeudessa odottamassa esitutkinnan ja syyteharkinnan valmistumista. Tullin mukaan hän oli vastannut ensin isoimman verkkohuumekaupan alakaupoista, mutta oli ryhtymässä verkkohuumekauppaverkoston päämaahantuojaksi.

Tulli keräsi muun muassa tarkkailulla näyttöä siitä, kun mies lähetti verkkohuumekaupasta tilattuja huume-eriä postitse asiakkailleen. Tulli ja poliisi ovat pysäyttäneet useita lähetyksistä.

Sinkkosen mukaan useista ostajista on jo aloitettu esitutkinta. Tulli voi tutkia osan tapauksista, mutta osa tutkitaan paikallispoliiseissa ympäri Suomea.

Viranomaisten mukaan Tor-verkon Silkkitie-kauppapaikalla toimineiden verkkohuumekauppojen asiakkaita on tunnistettu sadoittain. Tapauksia ei aiota käsitellä kokonaisuudessaan yhtenä nippuna, vaan hajautetusti eri erissä.

Tutkintavankeudessa olevaa pääepäiltyä epäillään törkeistä huumausainerikoksista ja salakuljetuksista.

Tullin esitutkinnan mukaan mies myi edelleen ekstaasitabletteja, ekstaasijauhetta eli MDMA:ta, AB-Chminaca-jauhetta ja marihuanan kukintoja. Lisäksi hänen epäillään hankkineen ja välittäneen ainakin myös amfetamiinia, kokaiinia ja useita erilaisia uusia huumeita ja kiellettyjä psykoaktiivisia aineita.

Miehen epäillään myyneen aineita verkkohuumekaupassa niin, että hän vei aineita ostajille joko maastokätköihin tai lähetti niitä postitse.

Tulli paljasti ison verkkohuumekauppiaan - satoja ostajia paljastunut

Suomen suurimman nettihuumekaupan pitäjille pitkät vankeustuomiot

Huumeina myydään nyt Bugatteja ja peeveliä - näitä aineita on erikoisten nimien takana