Tulli käräytti lakkatilaukset - mies väitti poistavansa huumenesteellä graffitteja seinistä

Tulli paljasti ja takavarikoi vaaralliset erät lakkahuumetta, jotka oli naamioitu lähetyksissä auton pesuaineeksi.

Tulli onnistui takavarikoimaan  42-vuotiaalta miehen nettitilauksista arviolta noin 1000-1600 käyttöannosta lakkaa riippuen käyttöannoksen suuruudesta.

Mies sai teosta kuitenkin vain pienehkön tuomion, sillä lakkaa, GBL-nestettä, ei ole luokiteltu Suomessa huumeeksi, vaan kuluttajamarkkinoilta kielletyksi aineeksi. Mies tuomittiin siksi neljästä salakuljetuksesta neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Tuomiota ankaroitti se, että mies oli jo ehdollisessa vankeudessa muun muassa väärennyksistä ja rattijuopumuksista. Oikeus katsoi, ettei mies ollut myöskään kelpoinen tuomittavaksi yhdyskuntapalveluun.

Selitykset muuttuivat

Oikeus hylkäsi yhden syytteen siitä, että mies olisi tilannut lakkaa jo heinäkuussa 2015. Sen sijaan hänen katsottiin tilanneen sitä nettikaupasta ulkomailta elokuussa ja kolmesti syyskuussa 2015. Tulli takavarikoi kaksi viimeisintä lähetystä Vantaalla.

Mies selitti tutkinnassa, että hän oli tilannut vain Magic-puhdistusainetta, josta oli kuullut ystävältään. Lakkaa käytetäänkin muun muassa voimakkaana liiman liuottimena teollisuudessa. Miehellä ei kuitenkaan ollut työyhteyksiä tällaiseen todelliseen teollisuuskäyttöön.

Miehen kertomukset oikeudessa vaihtelevat myös niin nopeaan tahtiin, että siinä riitti ihmettelemistä. Hän kertoi tilanneensa lakkaa puhdistaakseen graffitteja kotitalonsa ulkoseinästä. Sitten hän kertoikin tilanneensa ainetta puhdistaakseen sillä tyttärensä tekemiä piirustuksia asunnon seinistä.

Hän kertoi myös tilanneensa ainetta ja autonhoitotarvikkeita auton pintanaarmujen peittämiseen.

Lisäksi mies kertoi lukeneensa joskus netistä, että lakkaa voi käyttää bilehuumeena. Hän myönsi tullin tutkijoille tienneensä, että hänen tilaamansa aine oli lakkaa.

Oikeudessa mies kiisti tienneensä tilaustensa sisältäneen lakkaa ja väitti kertoneensa näin tullin rikostutkijoille vain siksi, koska hänellä oli ollut kuulustelujen aikaan kova hammassärky.

Useita tilauksia

Käräjäoikeuden mukaan oli selvää, että mies tiesi tilaavansa kiellettyä lakkaa, sillä hän oli ehtinyt saada jo ensimmäiset lähetykset, kun hän tilasi sitä lisää. Lisäksi hän oli tehnyt tilauksia myös toiseen osoitteeseen kuin omaan kotiosoitteeseensa, mikä ei ole normaalia.

Miehellä ei ollut aineelle myöskään muuta käyttötarkoitusta kuin päihdekäyttö. Työttömyyspäivärahalla ja äitinsä antamilla rahoilla elävällä miehellä ei ollut mitään työsuunnitelmia tai -bisneksiä, joihin olisi liittynyt siivoustöitä.

Miehen tilitiedot ja tullin pysäyttämät lähetykset osoittivat miehen tilanneen netistä kerta toisensa jälkeen suurempia lakkaeriä päihdekäyttöön. Kaksi ensimmäistä erää hän ehti saada, mutta tulli takavarikoi kaksi loppuerää. Yhteensä mies tuomittiin noin 3,2 lakkalitran ostamisesta.

Mies valitti vankeustuomiostaan hovioikeuteen, mutta hovioikeus päätti vastikään, ettei anna miehelle valituslupaa asiassa.

Huumekauppiaat yrittivät yli tunnin ajan harhauttaa tullia jäljiltään

KKO:n uusi linjaus heti käyttöön - kokaiinikuriirin tuomiota muutettiin

Tulli: Verkon huumekauppiaat valehtelevat takaavansa anonymiteetin

Nuoret huumekauppiaat yrittivät tehdä ison tilin - vankeutta yli 8 vuotta

Nuorelle huumekauppiaalle 10 vuotta vankeutta ja 45 000 euroa valtiolle