Tulli paljasti liikemiesten doping- ja huumekaupan

Tulli on paljastanut laajan dopingaineiden maahantuonnin sekä törkeän huumausainerikoksen, joista epäillään kahta pirkanmaalaista liikemiestä.

Tulli on takavarikoinut liikemiesten käytössä olleista varastoista ja asunnoista doping- ja huumausaineita noin 100 000 euron arvosta. Tutkitut rikokset ovat vuosilta 2016-2017.

Miesten epäillään salakuljettaneen suuria määriä erilaisia nestemäisiä ja tablettimuodossa olleita dopingaineita Suomeen pääosin Kiinasta ja Latviasta. Aineet tulivat Suomeen postitse ja kuriirilähetyksissä.

Viime vuonna Tulli takavarikoi Kiinasta tilatun kasvuhormonilähetyksen. Sen vastaanottajaksi oli merkitty suomalaisen yritykset tekaistut osoite- ja yhteystiedot.

Lisäksi Tulli epäilee, että liikemiehet käyttivät dopinglähetysten vastaanottajana useamman kerran virolaista metallialan yhtiötä.

Miesten käytössä useita varastoja

Tämän vuoden maaliskuussa Tulli teki etsinnät liikemisten asuntoihin ja varastoihin, joita heillä oli käytössä useita.

Varastoista ja yhdestä asunnosta Tulil takavarikoi yli 8 150 millilitraa ampullimuodossa ollutta testosteronia ja anabolista steroidia sekä yli 25 000 anabolista steroidia sisältänyttä tablettia.

Lisäksi Tulli takavarikoi paikalta harvinaisempia dopingaineita: satoja 1–10 millilitran kasvuhormoniampulleja.

Tulli epäilee, että toinen liikemiehistä välitti eteenpäin salakuljetettuja dopingaineita. Myynnin tutkinta on vielä kesken.

Kannabista ja kokaiinia

Dopingsalakuljetusta selvittäessään Tulli paljasti myös liikemiesten huumekaupan.

Epäiltyjen vuokraamista varastotiloista Tulli takavarikoi 119 kananbiskasvia. Kasveista olisi saatu myyntiin kolme kiloa marihuanakukintoa.

Valmista, kuivattua marihuanaa Tulli takavarikoi 467 grammaa. Tullin esitutkinnan mukaan marihuanaa oli myyty vähintään 1 250 grammaa TOR-verkon pimeillä kauppapaikoilla.

Liikemieskaksikon vuokraamista varastotiloista Tullin takavarikoi lisäksi lähes 150 grammaa kokaiinia ja yli 40 grammaa metamfetamiinia.

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä dopingrikoksina ja törkeänä huumausainerikoksena. Vangittuna olleet liikemiehet on vapautettu odottamaan Tullin esitutkinnan valmistumista ja syyteharkintaa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa.