Tulli takavarikoi uutta N-Bomb -huumetta - oikeuden mukaan aine hengenvaarallista

Suomesta tavattu uusi huume N-Bomb on todettu hengenvaaralliseksi. Viranomaiset varoittavat aineen käytön voivan johtaa myrkytykseen ja kuolemaan.

Hallusinogeenihuumetta käytetään imeskelemällä sitä pienistä lapuista. Ainetta on kahta eri muotoa, ja niiden molempien käyttöannos on niin pieni, että N-Bombiin sisältyy vakava yliannostuksen riski.

Yleistynyt nettikaupoissa

Itä-Suomen hovioikeus otti N-Bombin riskeihin kantaa uudessa tuomiossaan, jossa aineen vaarallisuutta on arvioitu huumeena nyt, kun aine-eriä on jäänyt kiinni sekä tullissa että poliisin tutkinnoissa.

N-Bomb on muuntohuume, jonka koko nimi on 25I-NBOMe tai 25C-NBOMe. Kemiallinen yhdiste luotiin jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta se levisi muuntohuumeeksi vasta 2010-luvulla.

Muutamien yksittäisten havaintojen mukaan aine on jo luokiteltu huumausaineeksi. Aineen kieltäminen ei ole kuitenkaan sen myyntiä hidastanut, vaan sitä myydään nettikaupoissa nyt ainakin N-Bomb ja Smiles -nimillä.

Hyvin pieni käyttöannos

Hovioikeus pyysi aineen vaarallisuuden arviointia varten asiantuntijalausunnot. Niiden mukaan N-Bombiin sisältyy yliannostusriskin vuoksi hengenvaara.

Aine piristää, mutta aiheuttaa myös harha-aistimuksia. Aineella ei ole voitu tehdä lainkaan potilaskokeita sen vaarallisuuden vuoksi, vaan tutkimustulokset perustuvat kuolleille tai sairaalaan joutuneille potilaille tehtyihin tutkimuksiin, käyttäjien itse kertomiin kokemuksiin sekä koe-eläintutkimuksiin.

Hovioikeus totesi lausuntojen perusteella aineen olevan erittäin vaarallinen huumausaine.

Hovioikeus korotti tilaajan tuomiota

Itä-Suomen hovioikeus joutui ottamaan asiaan kantaan tullin takavarikoitua kuopiolaiselta huumekauppiaalta toistuvasti tämän ulkomailta tekemiä nettikauppatilauksia.

Juho Helteen, 29, tilauksista takavarikoitiin tuhansia käyttöannoksia Puolasta tilattua N-Bombia, Kiinasta tilattuja hallusinogeenejä sekä runsaasti myös muita kiellettyjä aineita. Ainemäärät olivat niin isoja, että oikeus katsoi Helteen aikoneen myös myydä huumeita eikä käyttää niitä pelkästään itse.

Hovioikeus korotti Helteen tuomion kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeutta. Hovioikeus korotti hänen tuomiotaan 17 kuukaudella käräjäoikeuden antamasta tuomiosta.

Mies tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, seitsemästä huumausainerikoksesta, viidestä salakuljetuksesta sekä huumausainerikoksen valmistelusta.

Hovioikeus: Huumekuriirin auton tai osan sen arvosta saa määrätä valtiolle

Mies nieli jopa 120 huumehivakkaa - tulli pysäytti huumekuriirin Suomessa

Nuori mies myi netissä aseita ja huumeita - kaveri varasti Puolustusvoimilta patruunoita