Urho Kekkoselle ja Aleksei Kosyginille tehdään yhteinen veistos Kostamukseen

Menneiden vuosikymmenten suuret poliitikot Urho Kekkonen ja Aleksei Kosygin saavat yhteisen veistoksen Kostamuksen kaupunkiin Venäjälle.

Asiamies ja lehdistöneuvos Seppo Sarlund UKK-Seurasta kertoo Savon Sanomille, että veistos on määrä julkistaa ensi vuonna, kun Kostamus juhlii 30-vuotista taivaltaan.

Hanketta on valmisteltu kesästä 2010, mutta vasta äskettäin se on nytkähtänyt olennaisesti eteenpäin Karjalan tasavallan uuden päämiehen Aleksandr Hudilaisen ansiosta.

Sarlundin mukaan Hudilainen aloitti virassaan viime toukokuussa ja on siitä saakka edistänyt asiaa aktiivisesti. Alun perin veistoksen suunnittelussa aloitteellisia olivat Hudilaisen edeltäjät.

Sarlund sanoo, että kyse on etenkin symboliarvoltaan merkittävästä työstä. Kostamuksen kaupunki ja vuoriteollisuuskombinaatti rakennettiin Karjalan tasavaltaan suomalaisvoimin Kekkosen harjoittaman lobbaustyön tuloksena vuosina 1977–1985. Sitä pidettiin piristysruiskeena Suomen talouselämälle aikana, jolloin maassa oli työttömyyttä.

–Kostamus on suurin suomalainen kädenjälki Venäjän puolella, Sarlund tiivistää.

Kekkonen oli Suomen pitkäaikaisin presidentti. Hän johti Suomea vuodesta 1956 vuoteen 1982. Kekkosen linjana oli säilyttää Neuvostoliiton ja Suomen välillä keskinäinen luottamus ja hyvät suhteet. Kekkonen usein neuvotteli päälinjat neuvostojohtajien kanssa henkilökohtaisesti.

Aleksei Kosygin puolestaan toimi Neuvostoliitossa Leonid Brežnevin kaudella ministerineuvoston puheenjohtajana eli pääministerinä vuosina 1964–1980.

Suomessa veistoshanketta koordinoi UKK-Seura.