Vaarallinen ilmiö - nuoren miehen vaatekaapissa oli räjähdysvaara

Osa huumeiden käyttäjistä on innostunut kokeilemaan huumeiden valmistusta tai niiden koostumuksen muuttamista itse kemikaaleilla. Huumeiden valmistuksessa käytetyt vaarallisimmat aineet ovat happoja ja liuottimia.

Esimerkiksi Kuopiossa on lyhyen ajan sisällä löytynyt kolmelta nuorelta aikuiselta mieheltä hallusta merkittäviä määriä muun muassa rikkihappoa, metallista natriumia ja asetonia.

Kahdessa tapauksessa kanisterit tai pullot löytyivät miesten kerrostaloasunnoista. Yhdellä kerroista mies jäi kiinni happokanistereiden kanssa, kun hän oli murtautunut koulun kemian luokan happokaappiin varastamaan aineita.

Netissä jaetaan vaarallisia ohjeita

Viranomaisten mukaan vastaavia tapauksia on tullut ilmi ympäri Suomea, mutta niiden tarkkaa määrää ei ole toistaiseksi koottu missään yhteen.

Samaan aikaan myös netissä on levitetty aktiivisesti ohjeita, miten suosittuja huumeita voi valmistaa itse tai miten tiettyjä valmiita katukauppahuumeita voi käsitellä vahvemmaksi.

– Ilmiö kuulostaa vaaralliselta. Jos aineita säilyttää kotona asunnossa, astiat voivat alkaa esimerkiksi vuotaa, vs. palomestari Marko Kotanen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

– Esimerkiksi asetoni on herkästi syttyvää. Jos sitä on asunnossa, jossa sattuu tulipalo, se on todella vaarallista meille palomiehillekin, kun normaalissa asunnossa ei yleensä odoteta olevan isompia määriä sellaisia aineita.

– Hapot on syövyttäviä, ja aineesta riippuen ne voivat reagoida toisten aineiden ja esineiden kanssa. Jos hapoista muodostuu kaasua, se on usein myrkyllistä.

Myrkyllinen kaasu voi olla ihoa tai hengitystä ärsyttävää tai aiheuttaa esimerkiksi räjähdysvaaran.

Myös metallinen natrium on kaikkia kudoksia syövyttävä aine. Kuopiolaisessa kerrostaloasunnosta vastikään löytynyt natrium oli säilötty lasipurkissa hiilivetyliuottimeen.

Jos aineen löytäneet poliisit olisivat ottaneet natriumia ulos purkin säilöntänesteestä, aine olisi voinut reagoida räjähdysmäisesti ilman kosteuteen ja syntynyt vetyhöyry aiheuttaa vakavaa vaaraa lähellä olleille ihmisille.

Pahimmillaan räjähdysvaara

Poliisi voi törmätä huumevalmistajien vaarallisiin aineisiin kotihälytystehtävillä tai rikostutkintoihin liittyvillä etsinnöillä.

– Poliisi pyrkii tunnistamaan tilanteet, missä näitä aineita on. Ajoittain se on vaikeaa, mutta hälytyskellojen pitää soida heti, kun asunnossa näkyy paljon purkkeja ja kanistereita, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Kun näitä kemikaaleja tulee vastaan, paikalle kutsutaan usein tepo-poliisit tunnistamaan aineita ja toimimaan tilanteessa.

Tepo-poliisi tarkoittaa terroripommikoulutettua poliisia eli henkilöä, jolla on poliisin erikoiskoulutus räjähteiden ja vaarallisten kemikaalien tunnistamiseen ja käsittelyyn.

Tarvittaessa poliisi voi kysyä neuvoa myös esimerkiksi pelastuslaitokselta tai puolustusvoimilta.

– Poliisi käyttää usein myös aineiden hävittämisessä apuna erikoisliikkeitä.

– Tapauksissa eniten ihmetyttää kuitenkin sen, että henkilöt hankkivat näitä kemikaaleja laittaakseen niitä ihmisen elimistöön, Koistinen sanoo.

Jos joku tietää asuinhuoneistossa säilytettävän räjähdys- ja syövytysvaarallisia kemikaaleja huumeiden valmistamisen takia, asiasta voi jättää tiedon poliisin sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Suomen suurimman nettihuumekaupan pitäjille pitkät vankeustuomiot

Mies myi ja tarjoili ekstaasia ja kokaiinia Kuopion ravintoloissa

Huumeina myydään nyt Bugatteja ja peeveliä - näitä aineita on erikoisten nimien takana

Huumevalikoima laajempi kuin koskaan - kokaiini teki paluun, lisää muuntohuumeita