Vanhuksia siirrellään kymmenien kilometrien päähän omaisista

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan erittäin iäkkäitä vanhuksia siirretään Kuopion vastuualueella yksiköstä toiseen. Päätösten takia etäisyydet entisen kotiseudun omaisiin ovat kasvaneet useisiin kymmeniin kilometreihin.

Lukuisia kuopiolaisvanhuksia on myös tehostetun palveluasumisen paikoilla pitkän matkan päässä entisissä naapurikunnissa, jotka ovat nyt osa Kuopiota. Keskuskaupunki pyörittää jo nyt sopimuksen mukaisesti Maaningan vanhuspaikkoja. Liitos tulee voimaan 2015

Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Markku Tervahauta toteaa, ettei aina ole mahdollista heti tarjota kuntouttavaa sairaalaa tai tuettua asumista itse kunkin omilla kotikulmilla.

–Joskus tilanne johtaa tylyihin ratkaisuihin, joissa yksilö jää organisaation rattaisiin, Tervahauta myöntää.

Yksi isoimmista siirroista Kuopion seudulla tapahtuu toukokuun alussa, kun Siilinjärven Risuharjun 55 asukasta siirtyvät Kuopioon Attendon tiloihin Saaristokaupunkiin. Ratkaisun taustalla on Risuharjun sisäilmaongelma. Rakennus puretaan ja tilalle nousee uusi palvelukeskus. Kaksi vuotta menee vuokratiloissa Kuopiossa.

Siilinjärven kunnan vanhustyön asiantuntija Marja Kavilo vahvistaa, että suurin huoli kunnan tekemässä ratkaisussa liittyy juuri välimatkaan ja omaisten liikkumiseen.

– Joillakin on iäkkäitä omaisia, jotka asuvat Siilinjärvellä. Heille kulkeminen on varmasti hankala asia. Asiasta on tarkoitus keskustella ja miettiä sitä, kuinka heitä voisi tukea.

–Ilman kalliita remontteja tällaista tilaa ei ollut Siilinjärveltä löydettävissä. Emme halunneet myöskään hajasijoitusta, Kavilo sanoo.