Yön uutiskooste: Presidentti Niinistö matkaa jälleen Atlantin toiselle puolen

Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutun hovi-istunnossa kuullaan prostituoitu Saaraa

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikoshaaran pääkäsittely alkaa tänään Helsingin hovioikeudessa. Istunnossa kuullaan prostituoituna toiminutta Saaraa ja puidaan muun muassa sitä, harrastiko Aarnio virka-aikanaan seksiä Saaran kanssa vuosina 2004–2011.

Koko hovivaiheen panoksena Aarniolla on 10 vuoden vankeustuomio muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista, joista hänet käräjillä tuomittiin. Aarniolla on jo kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta.

Nälkäpäivän lipaskeräys alkaa – apua katastrofien ja konfliktien uhreille

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-lipaskeräys alkaa tänään. Varoilla autetaan luonnonkatastrofien, konfliktien ja onnettomuuksien uhreja Suomessa ja maailmalla.

Kotimaassa katastrofirahasto auttaa esimerkiksi äkillisissä kriiseissä. Keräysrahoilla voidaan kouluttaa henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa, kuten elokuussa Turun puukotuksien jälkeen.

Ulkomailla keräysvarojen tarvetta on esimerkiksi Jemenin konfliktialueella sekä Karibian myrskyuhrien apuna.

Lipaskeräys on merkittävä osa Nälkäpäivää, mutta lahjoittaa voi myös esimerkiksi netissä, tekstiviestitse ja puhelinsoitolla.

KSML: Ehtoollisviinit pannaan verolle

Ehtoollisviinit muuttuvat verollisiksi, uutisoi Keskisuomalainen. Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta. Asia on vahvistettu lehdelle valtionvarainministeriöstä.

Verokohtelu muuttuu, koska verovapaudelle ei ole perusteita alkoholijuomien verotusta koskevassa EU-lainsäädännössä. Valtionvarainministeriössä tarkistettiin, olisiko ehtoollisviinien verokohtelussa ollut kansallista liikkumavaraa, mutta sitä ei löytynyt.

Valtioneuvosto käsittelee alkoholilain muutosta kokouksessaan tänään. Lopullisesti uuden lain hyväksyy eduskunta.

Presidentti Niinistö matkaa jälleen Atlantin toiselle puolen

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään Yhdysvaltoihin puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Presidenttipari vierailee aluksi Washingtonissa, minkä jälkeen Niinistö osallistuu YK:n yleiskokouksen avajaisviikolle. Niinistö pitää yleiskokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron ensi viikon keskiviikkona.

Vierailunsa lopuksi Niinistö ja Haukio suuntaavat Minneapolisiin, Minnesotan osavaltioon, jossa he osallistuvat Suomi 100 -juhlallisuuksiin. Presidenttipari palaa Suomeen ensi viikon viikonloppuna.

Venäjän ja Valko-Venäjän suuri sotaharjoitus alkaa

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad (Länsi) sotaharjoitus alkaa tänään. Harjoitus järjestetään Valko-Venäjällä sekä Venäjän läntisessä sotilaspiirissä, myös Kaliningradissa.

Venäjä on ilmoittanut harjoituksen kooksi vajaat 13 000 sotilasta. Läntisten arvioiden mukaan harjoituksen todellinen mittakaava osallistujamäärä on todennäköisesti noin 100 000.

Zapad on Venäjän asevoimien vuotuinen säännönmukainen pääsotaharjoitus. Venäjän mukaan harjoitus on luonteelta puolustuksellinen ja siinä keskitytään muun muassa terrorismin torjuntaan.

Media: Floridassa sähköttä jääneessä hoitokodissa kuoli kahdeksan asukasta

Yhdysvaltain Floridassa sähköttä jääneessä hoitokodissa kuoli kahdeksan kodin asukasta, kertoo paikallismedia.

Viranomaiset ovat aiemmin kertoneet kuuden kodin asukkaan kuolleen, kun heidän hoitokotinsa oli joutunut olemaan päiviä ilman sähköä hurrikaani Irman jäljiltä. Floridan Hollywoodin poliisipäällikkö Tomas Sanchez on sanonut, että kuolemat saattavat liittyä siihen, ettei ilmastointi toiminut, kertoi CNN keskiviikkona.

Hoitokodista evakuoitiin yli sata asukasta, joita hoidettiin sairaalassa muun muassa hengitysvaikeuksien ja nestehukan takia.

Tapahtuneesta on aloitettu rikostutkinta. (Lähde: AFP)

Lähteet: USA:ssa myös entisen turvallisuusneuvonantajan poika on Venäjä-tutkinnan kohteena

Myös Yhdysvaltain presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin poika on Venäjä-tutkinnan kohteena, kertoo NBC News. Asiasta kertoo uutiskanavalle neljä valtion entistä ja nykyistä virkamiestä.

Käynnissä olevassa liittovaltion tutkinnassa selvitetään, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja tekikö Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kampanjakoneisto yhteistyötä Venäjän kanssa.

Turvallisuusneuvonantajan poikaa, Michael G. Flynniä koskeva tutkinta keskittyy ainakin osittain hänen työhönsä isänsä lobbausfirmassa Flynn Intel Groupissa, kolme virkamiestä kertoo.

Real Madrid aloitti Mestarien liigan helpolla voitolla

Kahdella edelliskaudella jalkapallon Mestarien liigan voittanut Real Madrid on aloittanut uuden kauden voitolla. Se kaatoi keskiviikkona H-lohkon avausottelussaan Madridissa kyproslaisen APOEL Nikosian 3–0.

Realista kaksi maalia teki Cristiano Ronaldo. Kolmannen osuman iski Sergio Ramos.

Liverpool pelasi Sevillan kanssa tasan 2–2. Muista englantilaisjoukkueista Tottenham kukisti Dortmundin 3–1 ja Manchester City voitti Feyenoordin 4–0.