Yle MOT: Skandaalinkäryiset Juankosken kartonkitehtaan uudet omistajat

Hän sanoi, ettei tilanteeseen saa tulla muutoksia, sillä neuvottelut isojen amerikkalaisten ja englantilaisten yhtiöiden kanssa loppuisivat heti, jos oikeiden omistajien kansalaisuus tulisi ilmi.

Näin kertoi elokuussa Savon Sanomille Premium Board Capitalin ukrainalainen lakimies Oleksandr Skoblia yhtiön todellisista omistajista Valeriy Teplenevistä ja Artak Tovmasyanista.

Elokuuhun asti Juankoskella oli oltu luulossa, että kartonkitehtaan taustayhtiön Pehamin omistaa Valeri Samoriz. Lakimies Skoblian mukaan Samoriz oli neuvonut olemaan paljastamatta oikeiden omistajien taustoja.

Ylen MOT-ohjelma on selvittänyt yhteistyössä kansainvälisen korruptionvastaisen OCCRP-toimittajajärjestön kanssa, miksi oikeiden omistajien paljastaminen voi olla kiusallista. Savon Sanomat on saanut MOT:ltä dokumentin käsikirjoituksen käyttöönsä. Dokumentti esitetään tänä iltana.

Elokuussa paljastui, että ukrainalaislähtöinen, Hollannissa asuva liikemies Samoriz onkin bulvaani. Hän ei omista Pehamia vaan Kyprokselle rekisteröity Milini Holding, joka oli rahoittanut koko ajan tehdasta. Elokuisella käynnillään Skoblia lupasi kartonkitehtaalle lisärahoitusta.

Omistuksesta riidellään edelleen. Milinin mukaan Samoriz on kaapannut luvatta omistajien selän takana osake-enemmistön Milinistä. Samoriz kiistää väitteen.

Epäiltyjä väärinkäytöksiä ratkotaan oikeudessa Helsingissä ja Amsterdamissa. Helsingin käräjäoikeudessa käsittely on kesken, mutta Amsterdamin käräjäoikeuden ratkaisun mukaan Milini hallitsee Pehami-yhtiötä.

Pehamin pääomistajat ovat venäläinen Teplenev ja armenialainen Tovmasyan.

Tovmasyania on kuvailtu liikemieheksi sekä sairaiden ja orpojen hyväntekijäksi. Tovmasyan asuu nykyisin ilmeisesti Venäjällä mutta on asunut aiemmin Ukrainassa. Siellä hänen liiketoimensa kuivuivat, kun presidentti Viktor Janukovitš pakeni maasta.

Tovmasyanin liikekumppanina oli miljonäärikansanedustaja, jonka venäjämielinen poliitikkosuku sai syytteitä vallanvaihdoksen jälkeen Ukrainassa.

Julkisten yritys- ja tuomioistuinrekisterien perusteella Teplenev näyttää erikoistuneen rakennemuutoshankkeisiin myös Venäjällä. Vuonna 2011 miehellä oli kolme erillistä projektia kolmella eri paikkakunnalla. Kahdelle perustettiin saha. Paikkakunnat olivat kuten Juankoski: suureksi osaksi riippuvaisia yhdestä yrityksestä, joka tarjosi työpaikat ja maksoi palkat kaikille asukkaille.

Teplenevin liittyvistä yrityksistä ainakin kolme osallistui hankkeisiin. Mitään ei saatu aikaiseksi, ja hankkeet päätyivät konkurssiin. Telepnevin jäljiltä jäi kymmenien miljoonien eurojen konkurssivelat.

Premium Boardin omistaa siis hollantilainen Pehami-yhtiö, jonka omistus siirtyi kesällä Milini-yhtiölle. Milinin osakkeista omistaa taas puolet Keski-Amerikan Belizeen rekisteröity Threepwood.

Vuonna 2014 Venäjällä tuli ilmi väärinkäytös, jolla oli rikottu keskuspankin ohjeita. Siihen liittyvän sopimuksen yhtenä osapuolena oli Threepwood. Asiaa puitiin oikeudessa. OIkeusjutun mukaan eräästä pankista olisi kavallettu sopimuksen perusteella omaisuutta, joka olisi hyödyttänyt Threepwoodia.

Vetoomustuomioistuimen lopullisessa päätöksessä sopimus purettiin viime elokuussa. Threepwood vastusti purkua kaikissa oikeusasteissa.

Rikostutkinnassa todettiin, että kaupat tehtiin ulkomaalaisten yhtiöiden edunsaajan hyväksi. Edunsaaja on pankin todellisen omistajan ystävä, Artak Tovmasyan.

Syntymäpäiväonnittelut Juankoskelta Jerevaniin

Juankoski on ottanut tyytyväisenä vastaan uudet omistajat. Ovathan nämä luvanneet polkaista tehtaan uudelleen käyntiin.

Syyskuussa juankoskelaiset veronmaksajatkin osallistuivat toisen omistajan, Artak Tovmasyanin 50-vuotispäiville lähettämällä onnittelukirjeen Jerevaniin Armeniaan.

Yllätyksenä Juankosken kaupunginjohtajalle Petri Kangasperkolle tulevat kuitenkin MOT:n toimittajan todisteet Tovmasyanin nimen liittymisestä venäläispankin konkurssirikoksiin ja kavallusyritykseen. Kangasperko vetoaa lakimies Oleksandr Skoblian vakuutteluihin, että mitään laitonta ei ole tapahtunut.

Premium Boardin hallituksessa istuva Skoblia on myös hollantilaisen Pehamin hallituksen jäsen. Lisäksi hän oli Threepwoodin lakimiehenä neuvottelemassa liiketoimista, jotka johtivat pankin johtajien pidätyksiin ja sopimuksen purkuun.

Me vain hävisimme rahaa konkurssissa, Skoblia sanoo kiistäen kavallusyrityksen.

Uudet omistajat lupaavat nostaa tehtaan jaloilleen

Stromsdalin tehdas teki konkurssin 2008. Juankosken kaupunki oli yhtiön osakkaana. Konkurssi vei 227 työpaikkaa 5 000 asukkaan kaupungissa.

Vuonna 2010 tehtaan pelastajaksi tuli Valeri Samoriz. Tehtaan nimi vaihtui Premium Boardiksi.

Vuonna 2012 tehdas lopetti toimintansa. Vuodesta 2014 lähtien se on ollut yrityssaneerauksessa. Tappiota tuli 22 miljoonaa euroa. Vuodesta 2012 lähtien tehdas on käytännössä seissyt.

Elokuussa 2016 Premiun Boardin omistajaksi ilmoittautui Milini Holding, jonka omistajia ovat Valeriy Telepnev ja Artak Tovmasyan. Omistuksesta riidellään oikeudessa.

MOT:lle Tovmasyan kertoo, että tehdas nostetaan jaloilleen ja tuottavaksi 5–6 vuodessa.

Tehtaan pelastusyritykset ovat tuoneet yli 10 miljoonan euron tappiot valtiolle ja Juankosken kaupungille. Yrityssaneerauksessa veloista leikattiin yli 90 prosenttia, lähes 19 miljoonaa euroa.

Ainoalta, ainakin hetkelliseltä voittajalta näyttää Farocon-yhtiö Hangossa. Tehdas käytti 2010–2012 raaka-aineita noin 40 miljoonalla eurolla. Suuri osa ostettiin Faroconin välityksellä.

Farocon on Valeri Samorizin. Yhtiö on Juankosken vakuutena. Kaupunki hakee yhtiötä konkurssiin.

 

Juttua korjattu 11.1. kello 18: 27. Premium Board Finland Oy on yrityssaneerauksessa. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että yhtiö olisi tehnyt konkurssin.

Oikaisu