Ylijohtajana jatkava Rajaniemi: Fimea hakee lisärahaa väen lisäämiseksi

Jatkokaudelle torstaina valittu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi arvioi, että Fimean henkilöstöä pitää lisätä, sillä lääkevalvonnan tehtävät lisääntyvät, kun Britannia eroaa EU:sta. Euroopan lääkevirasto EMA on nyt Lontoossa. Hän uskoo, että väkeä tarvittaisiin Helsingin lisäksi Kuopioon tutkimaan lääkeyritysten hakemuksia.

– Fimeassa on nyt töissä noin 230 henkeä, joista noin 50 Kuopiossa. Fimeaan tarvittaisiin vähän pitemmällä aikavälillä arviolta 50–70 henkeä lisää. Tanskan vastaava valvontaviranomainen palkkaa noin 70 uutta työntekijää, hän kertoi torstaina.

Suomi on myös ilmoittanut tavoittelevansa koko Euroopan lääkevirastoa.

Fimealla on nyt työntekijöitä Helsingissä, Kuopiossa, Turussa ja yksi Oulussa. Fimea edistää väestön terveyttä ja turvallisuutta valvomalla lääkkeitä, veri- ja kudostuotteita sekä kehittämällä lääkealaa.

Fimean tuloista on 85 prosenttia tulee asiakasyrityksiltä ja 15 prosenttia on valtion budjettirahaa. Asiakkaat maksavat palkkiot, kun Fimea on tehnyt työnsä, joten Rajaniemi kertoo, että myös lisää valtion rahaa tarvitaan ensi vuonna, jos brexitin vuoksi halutaan palkata uutta henkilöstöä.

– Neuvottelen sosiaali- ja terveysministeriön kanssa asiasta, hän sanoo.

Hallituksen puolivälitarkastelu ja neuvottelu vuosien 2018–2021 julkisen talouden suunnitelmasta pidetään 24. ja 25. huhtikuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee kertoo, että tehtäviä ja työpaikkoja on tarjolla, kun EMA siirretään muualle.

Kansanedustaja Fimean ylijohtajavalinnasta: Tuntuu jatkoaprillipilalta

Valtioneuvosto: Rajaniemi jatkaa Fimean johdossa