Elämäkerta: Hevitenori Marco Hietala oli menettää äänensä epäonnistuneen leikkauksen seurauksena

Muun muassa Nightwish- ja Tarot-yhtyeistä tuttu basisti-laulaja Marco Hietala oli menettää lauluäänensä epäonnistuneen leikkauksen seurauksena. Tänään julkaistavassa Ruostumaton-elämäkerrassaan Hietala kertoo, kuinka 1990-luvun loppupuolella hän kiinnitti huomiota äänessään olleeseen erikoiseen särinään.

Lääkäri löysi vasemman puolen äänihuulesta polyypin ja suositteli sen leikkausta. Hietala suostui – ja katui päätöstään.

– Lääkäri sanoi, että oli joutunut menemään polyypin kimppuun väkisin, mutta siitä ei pitäisi tulla ongelmaa, Hietala kertoo kirjassaan.

Äänen piti palautua normaaliksi parissa viikossa. Näin ei käynyt. Alussa tilanne oli niin paha, ettei Hietala voinut laulaa ollenkaan.

Savon Sanomien haastattelussa Hietala muistelee, että tilanne oli hyvin ahdistava, jopa epätoivoinen.

– Minulta hävisi se kanava ja kyky, jonka kautta olin pitkälti rakentanut persoonaani ja koko elämääni. Asiaa voisi verrata pikajuoksijaan, joka joutuukin istumaan pyörätuolissa jalat paketissa. Siinä kävi mielessä, että mitähän tällä elämällä pitäisi tehdä, Hietala sanoo.

Äänen menetys ei ole aikaisemmin noussut esille Hietalan mukaan siksi, että "elettiin 90-luvun loppua, eikä meikäläisen näkyvyys ihmisille ollut iso".

Tarinalla on sikäli onnellinen loppu, että Hietalan ääni on ollut pitkään hyvässä terässä. Se on kuitenkin vaatinut vuosien aikana paljon työtä. Hietala huomauttaa, ettei lauluääni koskaan palannut leikkausta edeltävälle tasolle.

– Puhtaan yläfalsettini tuo leikkaus tappoi kokonaan, Hietala kertoo kirjassaan:

– Paljon myöhemmin vasemman puolen äänihuulissani todettiin pysyvä hermovaurio, joka oli aiheutunut tuosta leikkauksesta. Eli vasemman ja oikean puolen äänihuulet eivät synkkaa toistensa kanssa kunnolla. No rehellisyyden nimissä: on noilla pärjätty.

Marco Hietala esitti Tarja Turusen potkuja

Uusimmat

Kulttuuri

Tampereen Muumimuseo kertoo, mistä muumibuumi sai alkunsa

Suomalainen supersankarielokuva Rendel palkittiin Meksikossa

Aili Ikonen: Piirrä minut

Beck: Colors

Hans Zimmer: Blade Runner 2049

A. W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat - Seikkailukertomus

Paavo Castrén: Antiikin myytit

Egotrippi: 10

Jenni Vartiainen luottaa tunteeseen enemmän kuin järkeen: "Se on jotain selkonäköisyyttä"

Yösyöttö-elokuvalle palkinto New Yorkissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.