Muotoiluakatemian säätiö jakaa 10 000 euroa apurahoja

Kuopion Muotoiluakatemian säätiö jakaa tänä vuonna ensimmäiset apurahansa muotoilun sekä käsi- ja taideteollisuusalan toimijoille. 10 000 euron kokonaissumma jaetaan joulukuussa hakemusten ja projektisuunnitelmien perusteella.

Apurahojen tarkoituksena on tukea yrittäjiä ja yrityksen perustamista suunnittelevia.

– Tämä apurahatoiminta on rohkeasti ja reilusti siinä mielessä kaupallista, että haluamme edistää pohjoissavolaista muotoiluun perustuvaa liiketoimintaa, kertoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen.

Apurahoja on tarkoitus jakaa tästä eteenpäin säännöllisesti. Se, kuinka usein apurahoja jaetaan tai paljonko jakovaraa tulevaisuudessa on, riippuu globaaleista sijoitusmarkkinoista.

– Lähtökohta on, että alkupääoman yli menevää säätiön varojen tuottoa jaetaan systemaattisesti apurahojen muodossa. Muuta käyttöä tuotolle ei ole, Sutinen tiivistää.

Vuonna 2014 perustetun säätiön asiamies Eija Tanninen-Komulainen kertoo, että merkittävä lähtölaukaus säätiön syntymiseksi oli Muotoiluakatemian muotoilijakoulutuksen päättyminen. Kuopion Rouvasväenyhdistyksen tuolloinen hallitus halusi löytää uuden tavan tukea paikallista muotoilua.

– Silloin huomattiin, ettei kukaan muu tue tällaista käyntiin lähtevää yritystoimintaa, taustoittaa Tanninen-Komulainen.

Apurahojen määrää tai summan jakamisperusteita ei ole päätetty etukäteen, vaan jako tapahtuu hakemuksien perusteella.

– Olemme jättäneet itsellemme liikkumavaraa, koska näin ensimmäisellä kerralla on myös meille arvoitus, minkälaisia hakemuksia tulemme saamaan. Sitten, kun jaamme toisen tai kolmannen apurahan, olemme merkittävästi valistuneempia siitä mitä odottaa, Tanninen-Komulainen sanoo.

Hyvä hakemus on Tanninen-Komulaisen mukaan kiinni tosielämässä.

– Tärkeää on, että on näkymiä asian eteenpäin viemiseksi. Innovatiivisuus ja rohkeus ovat myös tärkeitä asioita – ja se, kuinka toiminta palvelee Pohjois-Savoa.

Muotoiluakatemian ja Rouvasväenyhdistyksen taustalla on pitkä käsillä tekemisen perinne. Säätiössä tietenkin toivotaan, että apurahoilla edistettäisiin paikallisia tuotantoketjuja siinä määrin kuin mahdollista. Tanninen-Komulainen ei kuitenkaan pidä ehdottomana kriteerinä, että tuotteet valmistettaisiin alusta loppuun Pohjois-Savossa tai Suomessa.

– On pakko hyväksyä, että elämme kansainvälisessä maailmassa myös tuotannollisesti, hän muistuttaa.

Apurahojen hakuaika päättyy 16.10.