Museo avaa lapsille toimintansa merkitystä

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo käynnisti syksyllä Kuopion Isänmaallisen seuran juhlanäyttelyyn liittyen perinteenkeruun työpajan.

–Haluamme avata lapsille sitä, kuinka läheltä perinnettä tulee. Se ei ole aina ikivanhaa, vaan myös heidän elämästään syntyy koko ajan perinnettä, kulttuurihistoriallisen museon tutkija Karoliina Autere selvittää.

Työpaja toteutetaan yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa, Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahaston tuella, ja sen tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria oman paikkakuntansa ja perheensä historiaan sekä perinteisiin. Eri aihealueittain jaettujen tehtävien avulla koululaiset pääsevät tutkimaan ja pohtimaan perinnettä omassa elinpiirissään eri näkökulmista.

Tarkoituksena on myös avata museotyötä ja saada koululaiset tutustumaan omaan kotiseutumuseoonsa ja sen toimintaan.

Autere on kiertänyt syksyn mittaan työpajaan osallistuvia kouluja.

–Kouluilla on osallistuttu tähän fressillä tavalla. Lapset ovat ottaneet tämän aivan ihanasti vastaan ja he ovat olleet todella innokkaasti mukana jo alusta asti, Autere iloitsee.

 

Siilinjärveläisen Pöljän koulun viidesluokkalaiset ovat työpajan stipendiaattiluokka, jolle kerrotaan erityisesti museotyöstä ja sen merkityksestä. Oppilaat on jaettu ryhmiin erilaisten teemojen mukaan, joita ovat esimerkiksi metsästys, kalastus ja käsityöt.

–He ovat meidän erityishuomassamme. He ovat tehneet jo joitakin tehtäviä ja haastatelleet esimerkiksi isovanhempiaan tai vanhempiaan ja muun muassa dokumentoineet omaa iltaansa, Autere kertoo.

Perjantaina Pöljän koulun viidesluokkalaiset tutustuivat Kuopion korttelimuseoon ja suomalaisiin jouluperinteisiin 1800-luvun lopulta 1930-luvulle. Tutuksi tuli muun muassa joulupukki, joka otti lapset vastaan erään museorakennuksen nurkassa.

–Kaikista mukavinta on ollut kiertää tätä museota, mutta kyllä se nuuttipukki vähän pelästytti, Toni Myöhänen tuumasi kierroksen jälkeen.

–Meillä käydään koulun joulujuhlassa läpi joulun historiaa ja siinäkin on mukana yksi oppilas puettuna tällaiseksi vanhan ajan pukiksi, opettaja Janne Mönkkönen paljastaa.

–Olemme päässeet tekemään mukavasti vierailuja ja oppilaat ovat jo aloittaneet omaa perinteen keräämistään. He ovat olleet mielissään tästä, onhan tämä mukavaa vaihtelua tavallisiin koulupäiviin, Mönkkönen jatkaa.

 

Perinteenkeruun työpajan oppimateriaali on suunnattu Pohjois-Savon ala- ja yläkoululaisille. Materiaali on ladattavissa Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kotisivuilta. Työpajaa varten on tehty myös museolta lainattava materiaalipaketti.

–Viitisen koulua tähän on lähtenyt, mutta vieläkin ennättää mukaan, Autere kannustaa.

Työpaja ei ole jäämässä vain kuluvan lukuvuoden tempaukseksi.

–Tavoitteena on, että jatkossa meillä olisi yksi tällainen stipendiaattiluokka joka vuosi. Ja perinteenkeruun työpajahan ei häviä minnekään, oppimateriaali säilyy netissä jatkossakin.

 

Fakta: Kuopion Isänmaallinen Seura

Suomalaisuusaatteen innostamina Kuopioon päätettiin perustaa museoseura, joka keräisi aineellisia todisteita Savon kansasta ja sen historiasta.

Kuopion Isänmaallinen Seura ry perustettiin vuonna 1883, toisena museoseurana Suomessa.

Seura ryhtyi keräämään esine- ja arkistokokoelmia pääasiassa lahjoitusten ja stipendiaattien avulla.

Vuosina 1884–1963 Kuopion Isänmaallisella Seuralla oli noin 70 stipendiaattia.

Heidän tehtävänään oli kerätä esineitä, asiakirjoja ja suullista perinnettä Kuopion läänistä.

Lähde: Kuopion museo

Uusimmat

Kulttuuri

Napapiirin sankarit 3

Selma Vilhunen ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolle

Åbo Akademin säätiö sai ison lahjoituksen

Donnerin elokuva Perkele 2 ensi-iltaan syyskuussa

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ehdokkaat julki tänään

Moninkertaista platinaa myynyt Robin jää tauolle, eikä paluusta ole tietoa

Oikaisu

Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo

Jaakonaho: Ghost Riot

Zacharius Carls Group: Quiet Desperation

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.