Elokuvat

Miesten välisiä keskusteluja

Kirjailija Kari Mairisaari (Juha Kukkonen) on boheemi renttu ja ego-ongelmainen rähjä, jonka koppava käytös ei katso aikaa eikä paikkaa. Kirjoja on julkaistu jo monia, ja satiirista näytelmääkin poliittisista päättäjistä harjoitellaan teatterissa.

Kustannustoimittaja (Rea Mauranen) käskyttää työhön, mutta paperi pysyy tyhjänä. Kirjailijalla on niin sanottu writer’s block, joka on ilmeisenä syynä veemäiseen oikutteluun ja kavereiden tyttöystävien iskemiseen. Kainaloon on tarttunut myös 17-vuotias Sanna (Pihla Viitala), joka toimii innoittajana.

Yhtäkkiä kirjailija saa valaistumisen: Balkanin sota. Mikä tekee ihmisestä tunteettoman tappajan? Taustatietoa antaa kroatialainen pizzankääntäjä Kalliosta. Kirjailijan on vaikea uskoa, että joistakin asioista on vaikea puhua. Viimeistään siinä vaiheessa, kun fileerausveitsi on katkaisemassa oman kurkun, on uskottava julmat tosiasiat.

Ohjaaja Jarmo Lampelan aiemmat työt, kuten Sairaan kaunis maailma, Joki ja Eila, ovat olleet tinkimättömän persoonallisia ja hyviä elokuvia. Miesten välisiä keskusteluja olisi kaivannut hyvää dramaturgia.

Kirjailijan matka luovuutensa lähteelle rönsyilee niin, että ydin uhkaa kadota. Jaarittelua on liikaa ja elokuvan veto pysähtelee useasti.

Ohjaaja ilmeisesti hakee jonkinlaista vertauskuvallista suhdetta kirjailijan ja kirjan päähenkilön Vlatkon välille, mutta minulle se jäi melkoisen hämäräksi. Lopussa Lampela hienosti osoittaa, kuinka yksinkertaisesta asiasta voi syntyä oivallus uuteen romaaniin.

Kantava voima on Juha Kukkosen vahva näyttelijäntyö demoniensa riivaamana kirjailijana. Rea Mauranen sykähdyttää kustannustoimittajana.

Olli-Matti Oinonen

Esitetään Kuvakukossa 4.-30.1.

Uusimmat

Elokuvat

Jack Reacher - paluu päämajaan

Sausage Party

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Uhrauksia vapaudelle

Pete ja lohikäärme Elliott

Syysprinssi

Masterminds

Inferno

Nainen junassa

Haikarat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.