Colm Tóibín: Nora Webster

Colm Tóibín: Nora Webster. Suom. Kaijamari Sivill. Tammi 2016. 410 s.

Colm Tóibínin (s. 1955) aiemmin suomennetussa romaanissa Brooklyn päähenkilö Eilis Laceyn sisar kuolee. Kaakkois-irlantilaisessa Enniscorthyn pikkukaupungissa surunvalittelijoita riittää. ”Myös Nora Webster oli käynyt, äiti jatkoi, sen Michaelin kanssa joka opetti poikia aikoinaan koulussa, ja he ovat koko kaupungin mukavimmat ihmiset.”

Nora Websterissä osat ovat vaihtuneet. May Lacey vierailee romaanin alussa Websterien surutalossa ottamassa osaa (ja kertomassa hieman tahdittomasti poikansa halukkuudesta ostaa Websterien loma-asunto).

Muutakin on vaihtunut. Viattomammalta 1950-luvulta on siirrytty 1960-luvun levottomaan loppuun. Nora Websterin äkillisesti sairauteen menehtyneen opettajapuolison nimi on Michaelin sijaan Maurice.

”Mukavimmiksi” nämä Websterit eivät ilmene. Maurice on ollut rehti konservatiivi, kun Nora taasen näyttäytyy varautuneena persoonana, joka huvittaa itseään konttorityössään nimeämällä kauppamatkustajia uudestaan heidän fyysisten vikojensa pohjalta.

Nora Webster on sisarteoksensa rinnalla nöyhtäinen tapaus. Brooklynissa laskelmoitu idea oli toteutettu toimivaksi tarinaksi. Nyt henki on höllempi ja henkilökohtaisempi.

Kirjailijan isä, opettaja Michael Tóibín kuoli vuonna 1967, minkä jälkeen Colm Tóibín alkoi änkyttää aivan kuten Nora Websterin toiselle pojalle tapahtuu romaanissa. Käytännössä Nora Webster näyttäisi olevan Colm Tóibínin romaanimuotoinen yritys ymmärtää etäistä äitiään, missä ei ole tietenkään mitään väärää.

Väärää on koukuton, Henry Jamesin (1843–1916) hienostunutta ilmaisua muodon ja sisällön yhtäläisyyksineen tavoitteleva kerronta. Itsekeskeisen lesken tavanomaisen arjen kuvaus ajelehtii surun samealla logiikalla satoja sivuja. Menetetty onni jää viitteelliseksi, samoin aikakauden katolisen Irlannin rooli naisten roolien kaventajana.

Vähitellen Nora alkaa löytää lohtua ja tarkoitusta musiikista, mutta kokonaisuus ei jaksa kallistua pitkäveteisestä voimaannuttavaksi.

Pekka Jäntti

Uusimmat

Kirjat

A. W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat - Seikkailukertomus

Paavo Castrén: Antiikin myytit

Suvi Ermilä: Hauho

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala. Ellen Thesleffin elämä ja taide.

Tore Renberg: Iskuja joka suunnasta

Helena Waris: Linnunsitoja

Kalle Kniivilä: Tanjan katu. Elämää Pietarissa 1917-2017.

Kari Häkämies: Kaksoiselämää

Päivi Alasalmi: Siipirikon kuiskaus

Juha Hurme: Niemi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.