Erkka Filander : Torso

Erkka Filander : Torso. Poesia 2016. 117 s.

Erkka Filanderin esikoisteoksen Heräämisen vaikea myrsky runsas romanttinen ilmaisu tiivistyy aforistiseksi Torso-runokokoelmassa. Kyse ei silti ole varsinaisesta rajaavuudesta saati toteavuudesta. Vaikka kuvasto pelkistyy, ajallinen, paikallinen ja assosiatiivinen liikkuvuus on huomattava.

Kokoelma rinnastaa uhrin ja marttyyriuden suhdetta subjektin henkisiin ja fyysisiin tuntemuksiin. Otsikko viittaa vaitioloon, näkymättömyyden ja kasvottomuuden tilaan sekä symbolina patsaisiin ja niiden murtumiin. Risteillään uskoon tai aatteeseen mieltyvien, tuntemattomiksi jäävien ihmisten synnyttämissä ja runoilijaan tai lukijaan siirtyvissä herätteissä, muistin, hetken ja aavistelun leikkauksissa.

Koruton teos avaa vaikuttavasti suhdetta ihmisen eksistenssiin kärsimyksen ja valoisuuden keskellä. Se toteutuu hiljaisuuden hetkissä ja monesti mielen ja fyysisyyden yksinäisyydessä.

Nuo hetket herättävät Torsoon ajatuksellista kiinnostavuutta ja aistillista tunnistettavuutta; yhteyksiä yksinäisyyden ja uhrautuvuuden taustalle. Teksti saa ilmettä kuin olisi omalajisensa veistos. Jos se mieltyykin kasvottomana, fyysinen kosketus lukijakatsojaan syntyy haipuvana ja keskeneräisenä, ja siksikin vaikutuksin.

Tuntematon marttyyrius vaikuttaa peilikuvalta, hetkeen ja tulevaan sisäistyvältä ruumiillistumalta – kuin uhrilta, joka ihmisen on itsensä ristinä ajasta aikaan annettava. Katsantoon sisältyy humaania sankaruutta. Sen voi nähdä ihmisyyden ylistyksenä, rujona ja armottomana, kauniina ja armollisena.

Koen kirjassa konkreettisuuden mysteerin, jota muun muassa uhraamisen ja rituaalin motiivit pyhittävät, mutta joka samalla hakkaa yltään uskonnon tai muun määrityksen viittaa. Syntyy poikkikuva arkkitehtonisesta, patsasmaisesta, ikonimaisesta kohteesta, jonka läpi virtaava valo on syvä ja laaja niin mieleen kuin maisemaan, tunteeseen kuin aineeseen.

”Hän on kuin jatkuvasti ylöspäin. // Polvet kuin jatkuvasti syvemmällä.”

Teppo Kulmala

Uusimmat

Kirjat

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma, Jukka Kukkonen: 1917

Tuomas Marjamäki: Spede, nimittäin

Rosa Liksom: Everstinna

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä

Lasse Lehtisen elämäkerta Väinö Tannerista tavoittaa savolaisen selviytyjäpersoonan

Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu

Metropoliitta Panteleimon: Viestejä tuonpuoleisesta

Lauri Törhönen: Elämäni banaanin kuorena

Peter Franzén: Särkyneen pyörän karjatila

Jyri Paretskoi: Nimetön

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.