Maaria Päivinen: On nälkä, on jano

Maaria Päivinen on aiemmassakin tuotannossaan käsitellyt kehollisuuden ja vallankäytön kysymyksiä. On nälkä, on jano nostaa asetelman hurjistuneeseen mittaan.

Emilie Silvia Grass pettyy rakkaudessa, jota ei ehkä koskaan ollutkaan. Avopuoliso, herra Blumen, jolle Emilie kirjoittaa epätoivoisia kirjeitään, ei ehkä tiedä, miten paljoon hän on katalysaattorina.

Emilie kostaa, sekä välillisesti että välittömästi. Nainen tulee ja ottaa, nainen hallitsee.

Sutenöörin uhreiksi valitut miesprostituoidut eivät saa armoa kuin hetkellisesti: ”Tarvitsen elävän esineen, jonka kanssa ei koskaan hävetä, ja tarvitsen miehen, jonka saa rahalla ja jota kelpaa näytellä. On ikävä. Huomenna myyn niitä. Osakkeita vartalon ja ihmismielen verran.”

Romaani jättää silti auki monia kysymyksiä: miksi Emilie roikkuu Blumenissa, jonka arkitottumukset oksettavat? Mitä Emilie luulee voittavansa kostollaan, josta seuraa vain jatkuva kostonkierre? Ja lopulta: onko kosto pelkkää fantasiaa?

Päivisen kieli on uudistavaa ja ilmeikästä, mutta hetkittäin ei voi tietää, rakennetaanko tässä draamaa vai saippuaoopperaa. Kielellä makustelu ohentaa romaania, mutta ajoittain se myös kääntyy mustaksi huumoriksi.

Uhrin ja alistajan roolit ovat päällekkäisiä: kun tekee pahaa, tekee sitä eniten itselleen.

Siksi Emilien loppu on vääjäämätön. Se antaa silti sen oivalluksen, jota turtunut elämä ei suonut.

Suru on syntynyt rakkautta vaille jäämisestä ja lapsettomuudesta; onko nyt aika nähdä, että ihminen voi olla osallinen osattomuudessaan?

On nälkä, on jano on lähtöasetelmaltaan kiintoisa mutta lopputulemaltaan myös vastenmielinen, paikoillaan junnaava yhden asian romaani.

Eija Komu

Uusimmat

Kirjat

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

Miki Liukkonen: O

Eduard Kotergin: Risteillä ristityt

Jyri Vartiainen: Ystävä

Miljenko Jergovi: Sarajevolainen Marlboro

F. Scott Fitzgerald: Amerikkaa autonrämällä

Lu Xun: Villiruohoa

Juho Maurinen: Rontticomics: Ihmismeri

Hannu Vuorio: Taksikuski

Kalle Veirto: Ohut hauska kirja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.