Merja Virolainen: Aprilia Kekri

Merja Virolainen: Aprilia / Kekri. Tammi 2017. 142 s.

Merja Virolaisen Aprilia / Kekri on kaksoisrunoteos, jonka ympäri kiepauttamalla voi sukeltaa utooppiseen Aprilian bailumaailmaan tai Manalaa muistuttavaan hoitolaitokseen. Aprilian pidoissa ovat mukana esimerkiksi Aristoteles, Sokrates, Voltaire, Immanuel Kant ja Karl Marx.

Kirjalliset viitteet ovatkin villin humoristisia: ”Pyypää punnitsee, ostaisiko narsujen smaragdipesiä, / väki kääntyy katsomaan, kun bimbot ryntäävät kirjapöydän ääreen, / pilkkaavat: ’Iih kattokaa, Idiootti ryhmäkuvassa!’ / Metsurille on luvassa nautinnollisia hetkiä: / Iso kiltti bakkhantti, Luulosaituri, Kärpästen seuraamisesta, / Akikokin hamstraa luettavaa: Taru hamsterien herrasta, / Kuuntelen, hamsteri, Seitsemän salahamsteria.”

Kielileikki ja äänneilottelut eivät kuitenkaan aina avaudu riittävästi, vaikka keinot ovat moninaiset personoinnista ja alkusoinnuttelusta riimitykseen. Sananparsimuuntelut voivat pohjata Raamattuunkin: ”Joka liskoa säästää, vihaa tikkaa.”

Virolaiselle tyypillinen ronskius jää pelkäksi puolipornoiseksi jyystämiseksi, eikä se jaksa säväyttää vaan luo vastenmielisen vaikutelman. Typografiset tehokeinot jäävät kikkailuksi eivätkä kannattele runoääntä.

Kekri-puolikas on groteski mutta puhutteleva. Hoitolaitoksen asiakkaiden kuvausta rytmittävät otteet Olga Soismaa-Hillon kirjoittamista epikriiseistä, mutta kummalla puolella rajaa hän onkaan enkeli- ja kummitusterapioineen?

Ironia on karmaisevaa: ”Hoidoksi vihtomista nokkosilla. Vaatinee myös niittipistoolia. Subjektiivinen vointini hyvä.”

Eija Komu

Uusimmat

Kirjat

Ossi Nyman: Röyhkeys

Olli Matikainen: Kivikkopellon poika

Jens Lapidus: Top dog

Heidi Köngäs: Sandra

Ritva Ylönen: Kalle Päätalo. Kirjailijan elämä.

Perttu Immonen: Suomen rahvaan historia

Pekka Lehtosaari & Hannu Lukkarinen: Raatteen tie

Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuisma, Jukka Kukkonen: 1917

Tuomas Marjamäki: Spede, nimittäin

Rosa Liksom: Everstinna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.