Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

Kirjat

WSOY 2013. 445 s.

Voiko keltainen väri olla kaiken olevaisen ja olemattoman selitys? Miksipä ei? Runoilijana aloittanut Miki Liukkonen pistää romaaniksi kutsutun korttipakan melko lailla sekaisin ensimmäisessä romaanissaan.

Lapset auringon alla jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä puoliskossa Jonas Auer täyttää upporikasta elämäänsä keskittymällä keltaiseen väriin, josta on tullut kokonaisen koulukunnan elämän tarkoitus. Parhaimmassa vedossa Liukkonen on luksuselämää parodioidessaan. Näiden viihdekliseiden keskellä kertoja temmeltää kuin norsu posliinikaupassa. Arkipäivän sävärinsä Auer hakee Ikeasta ja Shell-myymälöistä. Harmoniaa ja tajunnantäyttöä löytyy sieltäkin.

Toinen osa kertoo lento-onnettomuudessa kuolleen Auerin Henry-pojan tarinan. Tunne-elämältään kylmä lapsi innostuu musiikista ja pääsee Amerikan länsirannikolle parhaaseen mahdolliseen kitaraoppiin. Isän perintö ja mystinen uuszeniläisyys alkavat kiehtoa. Tämä kasvutarina hyytyy teoksen alkupuoliskoa säyseämmäksi ja yksiviivaisemmaksi.

Pakollinen metafiktiivisyys läimäistään esiin heti alussa. Kustannustoimittaja haluaa Tet Jernbergin kirjoittaman Auer-tarinan käsikirjoitukseen korjauksia, ja seuraavat sadat sivut vastaavat vaatimukseen omalla vinolla tavallaan. Teos päättyy Helsingin Sanomien kirja-arvosteluun, jonka kirjoittajaksi ilmoitetaan, kuinkas muutenkaan, Miki Liukkonen.

Lapset auringon alla on parhaimmillaan nenäkäs ja luistavan absurdi, mutta se kantaa nimenomaan alkuosan varassa. Silloin kertoja härnää, revittelee eikä pelkää poliittista epäkorrektiutta.

Liukkonen venyttää ja vanuttaa kieltä sekä ennen kaikkea rinnastaa asioita niin, että avattu näkymä nyrjähtää sijoiltaan heti tarkentamisen jälkeen. Tätä hillittömyyttä jää kaipaamaan loppuosalta.

Uusimmat

Kirjat

Alejandro Zambra: Kotiinpaluun tapoja

Nathan Hill: Nix

Juho Kuorikoski: Commodore 64 - Tasavallan tietokone

Jussi Waltameri: Samalla kadulla kirkko ja tehdas

Yuval Noah Harari: Homo Deus - Huomisen lyhyt historia

A. W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat - Seikkailukertomus

Paavo Castrén: Antiikin myytit

Suvi Ermilä: Hauho

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala. Ellen Thesleffin elämä ja taide.

Tore Renberg: Iskuja joka suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.