Kuopion Kansallisteatteri: Viikingit

Ensi-ilta Kuopion kaupunginteatterissa 16.3.

Miko Kivisen ja Mikko Paanasen Viikingit on mielenkiintoinen poliittinen kommentti nyky-Suomen märkivästä ilmapiiristä. Kahden miehen farssi pyörittää kymmenkuntaa toista surkeampaa hahmoa, joita esitys käsittelee tasa-arvoisen säälimättömästi ja naurettavasti.

Viikingeissä maahanmuutto, taideinstallaatio ja paikallisen populistin lähipiiri sekoittuvat myrkyksi, joka ruokkii uusviikinkejä ottamaan valtion omiin käsiinsä eli perustamaan omansa. Kisa yhteiskunnan suurimmasta uhrilampaasta käy kuumana, ja painekäyrät kasvavat mitä syvemmälle hulluus etenee.

Parasta Viikingeissä on Kivisen naseva käsikirjoitus, jonka läpi hahmojen mustuus on helppo sulattaa. Katsojan älyä kunnioittava dialogi tekee esityksen rytmistä näppärästi yhä kahjommaksi käyvän sekasotkun, jossa punainen lanka säilyy rönsyistä huolimatta ehjänä.

Sarkasmi ja totisin vilpittömyys elävät Kivisen ja Paanasen puheessa juuri kuin farssin puitteissa pitääkin. Väliaikaa kohti esityksen imu käy yhä kovemmilla lukemilla, kunnes toisessa näytöksessä köhii ja pelaa seksikortilla kyllästymiseen asti.

Mikkojen ja Mirka Nyrhisen yhteisohjaus kattaa lavalle kaiken paitsi varsinaiset kulissit. Päivän sana on viitteellisyys. Proppien, puvustuksen ja valojen kolmiyhteys riittää katsojalle hyvin kunkin miljöön pohjaksi. Kuunnelman ja videokuvan käyttö rikkovat myös sopivasti yleisön putkinäköä ja ravistelevat keskittymistä.

Pornoläppä vesittää farssin parhaan terän. Seksi on valtaa ja päinvastoin, mutta piilosuihinotolla mehustelu oli esityksen loppupuolella jo uupunut keino. Mikkojen estottomuus naurattaa aikansa, mutta pitkittyessään kadottaa merkityksensä, kun näytelmän tulisi kaataa lisää epäkorrektia bensaa liekkeihin. Trailereiden perusteella odotin tujumpaa ja suorempaa politikointia.

Uusimmat

Teatteri

Kulttuuriseura Himmeli: Siltalan Esko

Kuopion kaupunginteatteri: Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo

Suomen Kansallisteatteri: Mestari ja Margarita

Tampereen Työväen Teatteri: Presidentti ja tyttö

Tampereen Teatteri: Cats

Varkauden Teatteri: Nunnia ja konnia

KOM-teatteri : MyBaby

Kansallisteatteri: Kangastus 38

Poleenin teatteri: Ihmisen osa

Kuopion kaupunginteatteri: Viulunsoittaja katolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.