Paisuan Tuajamateatteri: Syntipukki

Sonkajärven Paisuan Ahteela 1.5.

On omanlaisensa kokemus osallistua pienviljelijäyhdistyksen talon (Ahteela) näytäntöön keskellä vappupäivää. Kun esittäjä on maineikas Paisuan Tuajamateatteri, ohjaaja tuttu Veijo Muranen ja nimiosassa Matti Martikainen, odotukset Agapetuksen Syntipukki-komedian (1930) seurassa ovat vappusäätä lämpöisemmät. Samalla avataan kesäteatterikausi.

Kahdesti elokuvattu Syntipukki ei kuitenkaan oikein vastaa ennakkotunnelmiin. Pekka Saariston dramatisoiman näytelmän ongelma on kohtausten vaihtumaton tila sekä tilanteiden ja vuoropuhelun tiivistämätön paikallaanpolkevuus. Matti Martikaisen ilmeikkyys on omaa luokkaansa, mutta muu ryhmä jää tällä kertaa kyydistä. Esitys ei tempaa enempää hersyvään nauruun kuin farssin mahdolliseen vauhtiin.

Syntipukki on tavaratalon kehystämä juttu valittavista asiakkaista, joiden varalle liikejohto hoksaa asemaansa huojentavan suodattimen. Henkilökuntaan palkataan miekkonen, jonka virkatehtäväksi määrätään vastaanottaa ostajien moitteet.

Elokuvassa idea toteutuu otollisemmin, kun kuvauskohde on helposti vaihdettavissa tavaratalon eri puolille. Näytelmä puolestaan keskittyy pomo-osastolle. Sitä valvoo vahtimestari (Kari Vornanen). Päällikkö (Erkki Hälinen) ja johtaja (Timo Mäklin) järjestelevät asioita vuoroin.

Koikkalaisen ohella tarinaa vilkastuttaa nuori myyjätär Irja. Saatuaan huomautuksia työnteostaan hän alkaa juonitella, mikä taas solmiutuu syntipukkiaiheeseen. Näin näytelmään löytyy myös ihastuva pari ja tietysti lisäkommelluksia. Ulla Korhonen näyttelee Irjana fyysisen eloisasti, vaikka vähän luontevuuden kustannuksella.

Toteutus laajenee muutamalla kuunnelmanomaisella äänikatkelmalla ja iskelmänpätkällä sekä tekstin pienellä nykyaikaistamisella. Replikointia kaikkiaan vaivaa sävyttömyys. Vuoropuhelu suuntautuu liikaa ”lattiaan”. Tilanteisiin reagoiminen jää usein vaisuksi.

Yleisö toki viihtyi. Matti Martikaisen soolot Tuajamateatterissa käyvät jo käsitteestä, samoin täysi katsomo, ja munkit, vappuna vappukahvit.

Uusimmat

Teatteri

Kulttuuriseura Himmeli: Siltalan Esko

Kuopion kaupunginteatteri: Siipirikkoja ja matriarkkoja eli kuule meitä Kaija Koo

Suomen Kansallisteatteri: Mestari ja Margarita

Tampereen Työväen Teatteri: Presidentti ja tyttö

Tampereen Teatteri: Cats

Varkauden Teatteri: Nunnia ja konnia

KOM-teatteri : MyBaby

Kansallisteatteri: Kangastus 38

Poleenin teatteri: Ihmisen osa

Kuopion kaupunginteatteri: Viulunsoittaja katolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.