Palvelija

Ravintolateatteri Maxim 18.3.

Kari Hotakaisen Palvelija on luennon muotoon puettu tutkielma rikoksen kaltevasta pinnasta, siitä mikä todella voi ajaa ihmisen näköalattomaan nurkkaan. Martti Suosalon johdattelema kehyskertomus lähtee kepeästi rikoskomisarion pakinoista ja kiertää elämän likapyykin pesijöiden tarinoita mustan huumorin valossa.

Monologi eläytyy omaishoitajiin ja pastoreihin uteliaalla otteella, ja syyttävä sormi kääntyy kertojasta itsestään yleisöön. Tappaja asuu meissä jokaisessa, luennoitsija väittää, ja yritykseen vaaditaan vain oikea yhtälö sattumia.

Suosalon leikkaukset hahmosta ja kohtauksesta toiseen ovat selkeydessään briljantteja. Muutosleikkiin riittää pikaskolioosi, ja tarinasta tarinan sisällä tulee hetkessä oma todellisuutensa. Salamavaihtojen välille jäävät selkeät rajanvedot ovat se pieni mutta kriittinen osa, joka todella nivoo esityksen yhteen.

Siluettien ja valosuunnittelun käytössä Suosalon ohjaus on maltillinen, mutta löytää tasapainon vaihtelun ja staattisuuden välillä. Kokemattomissa käsissä dramatisoinnin eheys olisi varmasti vaakalaudalla.

Tekstin vinkkelistä Palvelija viihdyttää, muttei naurata kuin sisäänpäin. Varsinainen irrottelu jää Suosalon hahmojen harteille, kun Hotakaisen teksti liikkuu yleisen ja yksityisten merkityksien tasolla. Alun korkea huumorikerroin petaa yleisölle raskaampia teemoja ja johdattaa toisen näytöksen varsinaiseen rikostarinaan.

Äänentoisto ei alussa taipunut näytelmään Suosalon vaatimaan tahtiin. Nappimikin diskanttisuus söi replikoinnilta kohtuuttomasti tukea pois ja teki puheesta pistävän honottavaa.

Samalla Suosalon vähäinenkin puheen kiihdytys puuroutui ja teki hallaa näyttelijän näkyvälle innostukselle.

Hahmokatraan sovittaminen yhteen mikkiin on paha paikka, joka korjautui toiseen näytökseen mennessä pilkulleen.

Aleksi Paalimäki

Uusimmat

Teatteri

Tampereen Teatteri: Cats

Varkauden Teatteri: Nunnia ja konnia

KOM-teatteri : MyBaby

Kansallisteatteri: Kangastus 38

Poleenin teatteri: Ihmisen osa

Kuopion kaupunginteatteri: Viulunsoittaja katolla

Kuopion kaupunginteatteri: Luolamies

Helsingin kaupunginteatteri: Kultainen vasikka

Helsingin kaupunginteatteri: Myrskyluodon Maija

Leppävirran kesäteatteri: Niskavuori

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.