Turun kaupunginteatteri: Tom of Finland

Esitys Logomo-teatterissa 4.3.

Tom of Finland alias taiteilija Touko Laaksonen (1920-1991) on nyt kaikkialla: valkokankaalla ja varsinkin Turussa.

Turun Kaupunginteatteri toi Tom of Finland -musikaalin kantaesitykseen tammikuun lopulla rouheaan Logomo-teatteriin.

Vauhti ei näytä hiipumisen merkkejä maaliskuussakaan. Katsojamenestystä niittävä musikaali on loistava kunnianosoitus Laaksoselle, homoerotiikan Walt Disneylle, jonka taide on oikeastaan vasta nyt noussut hämärästä valoon.

Turku on juuri oikea paikka aloittaa, sillä onhan Laaksonen kotoisin kivenheiton päästä Kaarinasta.

Turun Tom of Finland sukeutuu niiden harvojen puhdasveristen suomalaismusikaalien joukkoon, joilla voisi olla mahdollisuus kansainväliseen läpimurtoon.

Tom of Finlandin takana ovat näytelmäkirjailija Tuomas Parkkinen (käsikirjoitus ja laulujen sanat) sekä musiikkiteatterin monitoimimiehet, säveltäjä, kapellimestari Jussi Vahvaselkä ja muun muassa PMMP-säveltäjänäkin tunnettu Jori Sjöroos.

Ohjaus ja Tom of Finland -henkisestä fantasiamaailmasta ammentava koreografia ovat Reija Wäreen käsialaa.

Lauluissa on tarttuvat sanat ja melodiat. Koreografia herättää puolestaan Tom of Finlandin piirrosten salskeat miehet ja miesten tanakat penikset eloon.

Piirroshahmoina kuuluisien tukkimiesten tanssi aivan tirisee erotiikkaa.

Dome Karukosken Tom of Finland -elokuvaan verrattuna musikaali pulppuilee hyväntahtoista huumoria ja kaikille kuuluvan rakkauden iloa.

Musikaalin hengen voisi kiteyttää laulun sanoihin: Laaksonen panee miehet nauttimaan paperilla, ja he totisesti nauttivat.

Laaksosen matka tavallisesta suomalaisesta juhlituksi sankariksi hahmottuu ehjänä.

Laaksonen liioitteli kuvissaan miehisiä piirteitä, ja siksi häntä pidetään ympäri maailmaa miehisten homomiesten alakulttuurin luojana. Upeaa, että vuosi 2017 nosti lopultakin yhden kansainvälisesti tunnetuimman suomalaistaiteilijan esiin myös omassa maassa.

Hahmo ei ole silti vieläkään täysin kiistaton edes Turussa, missä käytiin vilkasta keskustelua, voiko musikaaliin ottaa lapsinäyttelijöitä. Näyttämöllä nähdään myös lapsia.

Olli Rahkonen täyttää komeasti Tomin tiukat nahkasaappaat.

Musikaali tarjoaa silmänruokaa enemmän kuin tarpeeksi. Esimerkiksi Kaken, Laaksosen tunnetuimman piirroshahmon roolissa nähdään komea­kroppainen tanssija Ville Erola, joka on tuttu Scandinavian Hunks -showtanssiryhmästä.

Vaikka musta nahka kiiltää ja miesten paljaat, lihaksikkaat takapuolet vilkkuvat, on likainen porno musikaalista kaukana.

Esitys tarjoaa riemukkaan retken Tomin ja kumppaneiden maailman. Yleisön ei tarvitse tirkistellä, sillä katsojat tempautuvat mukaan. Vauhdissa ei ehdi edes kysellä, mitä mieltä homoista olet, eikä sillä ole edes merkitystä.

Musikaalissa mummokin innostuu muistelemaan aktiivista heteroseksiä niin, että sukulaistyttö hämmentyy. Tuo pieni hetki oli hieno ele homokulttuuriin keskittyvässä tarinassa. Melkein yhtä hieno kuin se, että loppukohtauksessa jumalallakin on jalassaan nahkasaappaat.

Uusimmat

Teatteri

Tampereen Työväen Teatteri: Presidentti ja tyttö

Tampereen Teatteri: Cats

Varkauden Teatteri: Nunnia ja konnia

KOM-teatteri : MyBaby

Kansallisteatteri: Kangastus 38

Poleenin teatteri: Ihmisen osa

Kuopion kaupunginteatteri: Viulunsoittaja katolla

Kuopion kaupunginteatteri: Luolamies

Helsingin kaupunginteatteri: Kultainen vasikka

Helsingin kaupunginteatteri: Myrskyluodon Maija

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.