Kuka voi pistää enää paremmaksi?

We did it right, julisti Lontoon olympialaisten pääsihteeri Sebastian Coe sunnuntain spektaakkelimaisissa päättäjäisissä.
Teimme sen oikein, hyvin, itse asiassa erinomaisesti.
Eikä mahtipontisessa loppulauselmassa ja brittimedian ylitsevuotavassa ylistyksessä ole aivan valtavasti tyhjää. Lontoo hoiti urakkansa upeasti. Kisat olivat tunnelmaltaan hengästyttävät, aurinkoiset, ystävälliset ja ilokasvoiset.
Kaksi ilmiötä nousee ylitse muiden: yleisön mukana eläminen ja vapaaehtoisten halu auttaa. Kun nämä yhdistetään huippuluokan urheiludraamaan, ei lopputulos voi olla torso.
Eikä varsinkaan koskettamaton.

 

Lontoon jälkeen olympiaurheilun on vedettävä happea.
Mitä nyt? Mitä seuraavaksi?
Ison-Britannian järjestämä show oli niin värikäs, loistelias ja iso, että tyhjentyneiden olympia-areenoiden seiniltä kimpoavat jälleen fraasimaiset kysymykset.
Miten Rio de Janeiro 2016 vastaa haasteeseen? Tarvitseeko sen vastata? Miten kukaan voi pistää paremmaksi?
Kuka uskaltaa tai pystyy enää tällaista näytelmää itselleen anomaan?
Vaikka Britannia on juuri nyt ylpeä itsestään, on se myös se rättipoikki väsynyt. Onnistuneiden kesäolympialaisten edellyttämä savotta imee voimat väistämättä.
Ei ole ihan helppoa esittää täydellistä maailman näyteikkunassa.

 

Suomen rooli tässä showssa oli odotettu: rajallinen.
Kolme mitalia, seitsemän pistesijaa. Mitalitaulukossa Suomi löytyy jaetulta sijalta 60, yhdessä Armenian ja Belgian kanssa. Pohjoismaista Tanska (2 kultaa, neljä hopeaa, 3 pronssia), Ruotsi (1–4–3) ja Norja (2–1–1) puristivat jonkin verran edelle.
Suomen urheilukansan kannattaa mukautua. Lontoon kisojen aiheuttama olympiahuuma merkitsee sitä, että kilpailu mitaleista kiristyy jatkossa entisestään. Kaikki ne maat, jotka ikinä kykenevät satsaamaan huippu-urheiluun, tulevat sen tekemään.
Suomessa ei tällaisia merkkejä ole ilmassa.
Siksipä: keskittykäämme nauttimaan jokaisesta yksittäisestä sinnikkään urheilijan onnistumisesta. Niitä on luvassa Riossakin.

 

Lontoo vaikenee. Mutta ei sentään hiljene.
Kahden viikon päästä samoilla areenoilla käynnistyvät paralympialaiset (29.8.–9.8.). Voi olla, että niiden tunnelma lähentelee jo ihan oikeasti urheilun täydellisyyttä.
Hehkua ei tarvitse valmistaa.
Se syntyy itsestään.

Ilkka Kulmala

Lähetä linkki
Sähköposti

Lontoon raetta

Lontoon raetta

Lontoon olympialaisten häränsilmässä sattuu ja tapahtuu. Kisapaikalla seikkailevat urheilutoimittajat Ilkka Kulmala (Keskisuomalainen), Wesa Koistinen (Savon Sanomat) ja Petri Siitonen (Karjalainen) kertovat, miltä meno maistuu suuressa kaupungissa suuren urheilujuhlan aikana.