Lukijan Sanomat

Kanttila elämään vaikka kansalaiskeräyksellä

Allekirjoitan täysin Outi Vuorikarin ehdotuksen Minna Canthin talon kunnostamisesta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi (SS 28.1.). Yhdyn myös hänen perusteluihinsa, että Kuopiolla oli merkittävä rooli tämän kansakunnan historiassa ja yhteiskunnan rakentamisessa. Tässä työssä urakoi kaksi voimakasta aate- ja kulttuuripersoonaa, J.W. Snellman ja Minna Canth.

Minna Canthin talon välittömässä läheisyydessä sijaitsee VB-keskus, missä toimi puolalainen valokuvaaja Victor Barsokevitsch. Hän otti myös lehtikuvia. Keskus onkin löytänyt museo- ja näyttelytoimintansa lisäksi jo aivan uusia avauksia.

Kerrostalovaltaisuus on vienyt Kuopiosta tyystin pienet nyrkkityöpajat, joita tarvitsevat monet käsityöläiset, kuten ompelijat, suutarit, kuvanveistäjät, ikonimaalarit, kirjailijat, media-taiteen ja Pop up -teatterin tekijät erilaisista muista harrasteryhmistä puhumattakaan. Edellytyksenä tietenkin, ettei tiloista kiskota liikaa vuokraa.

Kuopio on ollut tunnettu sanomalehtikaupunkina ja merkittävistä journalisteistaan, esimerkkeinä Snellman ja Juhani Aho, joka oli Helsingin Sanomien edeltäjänä toimineen Päivälehden perustaja ja toimittaja. Täällä toimivat myös hänen veljensä Pekka sekä muiden muassa Aapeli, Sasu Punanen, Jouko Tyyri ja Elina Karjalainen.

Kuopiolaiset naistoimittajat esittivät jo 1990-luvun taitteessa, että purku-uhan alla ollut Minna Canthin talo peruskorjataan monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi ja sen yhteyteen perustetaan muun muassa journalistimuseo, missä esiteltäisiin Suomen lehdistöhistoriaa.

On se mahdottoman kummallista, ettei yhtä melko inhimillisen kokoista taloremonttia saada aikaan kunnan eikä valtion varoilla. Varsinkin kun ottaa huomioon, että yksi nainen, nykyinen ministeri Anne Berner (kesk.), polkaisee tähän maahan omin ja keräyksen voimin jopa uuden lastensairaalan.

Ehdotan, että perustetaan kansalaiskeräys kirjailija, toimittaja, yrittäjä Minna Canthin talon korjaamiseksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden sekä pelkäämättömien sanankäyttäjien ja suomalaisten olojen ja asenteiden parantamisen puolesta taistelleiden ja työskennelleiden kunniaksi.

Rauni Väinämö

Toimittaja (el.)

Kirjailija

Kuopio