Lukijan Sanomat

Mistä oikeata ruisleipää?

Kiersin puolenkymmentä kauppaa, joista vielä viime vuonna löytyi pieksämäkeläisen Moilasen leipomon juurella kohotettua ruisleipää. Ei löydy enää.

Savon Sanomien mukaan leipomo luopuu leivänjakelusta kustannussyistä. Toimittaa pakastettuna leipää, mutta minne?

En osta hiivalla pilattuja leipiä, ne ei ole oikein leivottu ja makuero on kuin yöllä ja päivällä! Jäin leivänhakuretkeltäni vaille leipää näkkileivän varaan.

Miksi kalakukoistaankin tunnetussa maakunnassamme ei osata tehdä perinteistä, oikein valmistettua ruisleipää? Nyt olisi jollakin leipomolla jo valmiit asiakkaatkin menneiltä vuosilta. Luulisi olevan kaupalle mainosta, jos se voisi tarjota oikeaa ruisleipää valikoimissaan.

Ehkä nykyajan ihmiset eivät edes kaikki tiedä oikean ruisleivän reseptiä, ja miltä se maistuu. Olisi jo aika Kuopiossakin jonkin leipomon opetella äitien ja mummojen osaama oikea ruisleivänteko.

Hannu Immonen

Lintumaalari

Kuopio