Lukijan Sanomat

Mitä olisi voitu tehdä toisin?

Olin vaimoni kanssa katsomassa Kuopion kaupunginteatterin esitystä, joka keskeytettiin palohälytyksen vuoksi (SS 8.1.). Kesken Seela Sellan esitystä kaiuttimista alkoi tulla kolmella kielellä nauhoitettuja poistumiskehotuksia hälytysäänen ohella.

Ovimiehet tulivat hetken päästä poistumisteille ja koettivat sieltä vakuuttaa, että tosiaan kaikkien on poistuttava ulos. Heidän puheensa kuului tietysti vain lähellä oleville.

Yleisössä näytti vallitsevan suuri epätietoisuus siitä, olivatko hälytys ja ohjeet ohjelmaan kuuluvia vai todellisia. Tähän saattoi vaikuttaa se, että kaiuttimista oli tullut esityksen alussa Nalle Puhin lisäksi sekä moottorisahan, metsäkoneiden että taistelun voimakkaita äänitehosteita. Sella jäi seisomaan näyttämölle ilmeisesti yhtä epätietoisena kuin katsojatkin.

Jos todellista savua olisi alkanut tulvia saliin, olisivat menetetyt minuutit voineet olla todella kalliita.

Heti ensimmäisen hälytysäänen ja nauhoitetun kuulutuksen alkaessa näyttämölle olisi pitänyt nousta ovimies kertomaan omin sanoin kaiuttimien kautta, että näytäntö keskeytyy ja kaikkien tulee poistua rakennuksesta. Näin poistuminen olisi käynnistynyt välittömästi.

Poiketen lehden tiedoista takkeja ei voinut hakea vaatesäilöstä ulos mennessä, koska poistuminen tapahtui varaovista suoraan pihalle. Alkuvaiheessa, noin 15 minuutin aikana aulaan ei päästetty ulkoa ihmisiä takkeja hakemaan. Monilla oli varsin kevyet sisävaatteet, joten 15–20 minuuttia pakkasessa tuntui aika pitkältä.

Paikalla ollut