Lukijan Sanomat

Roskapostitulva uhkaa hukuttaa meidät

Ylen uutisissa sanottiin, että teleoperaattori ennustaa dataliikenteen kasvavan kymmenkertaiseksi viiden vuoden aikana.

Jo nyt minulle ja kaikille tuttavilleni tulee roskapostia niin paljon, että oikea posti hukkuu. On järjetöntä kasvattaa bittiavaruutta sellaiseksi, että sitä ei pysty kukaan hallitsemaan.

Koska roskapostin valmistamisen ja tuottamisen kuitenkin viimekädessä maksaa asiakas, pitäisi hänellä olla oikeus kieltäytyä siitä.

Nyt järjestelmä on kuitenkin sellainen, että sitä tunkee väkisin, jos vain omistaa mobiililaitteen, kuten kännykän, tai tietokoneen.

Asiakas-veronmaksaja on roskapostituksen uhri nyt ja viiden vuoden päästä kymmenen kertaa pahemmassa liemessä. Eikö demokraattinen oikeusvaltio pysty auttamaan, vai onko ainoa vaihtoehto heittää kaikilla mobiililaitteilla Jätekukkoa?

Olen jo nyt tavannut ihmisiä, jotka ovat luopuneet sähköpostista roskapostien takia.

Nykyaikainen yhteiskunta tarvitsee informaatiota, mutta informaation jättitulva on vahingollista.

Kaikilla informaation tuottajilla ei ole yhteinen hyvä tavoitteena, vaan narrata rahat omiin taskuihin.

Sen vuoksi olisi tärkeää, että kansalainen pystyisi paremmin erottelemaan hyvä ja pahan informaation toisistaan.

Turhaa ja vahingollista tulvaa tulee jo nyt monesta tuutista, ja niillä on tarkoituksena käyttää väärin ihmisen heikkouksia, kuten ahneus, ylensyönti ja lomalorvailu, kerskakulutukseen, luonnon ja ilmaston tuhoamiseen.

Toivottavasti ihminen viisastuu ja katsoo ympärilleen. Mitä on luonnosta jäljellä ja mitä jätämme lastenlapsillemme, puhtaan luonnon vai kerskakulutuksen tuhot?

Olavi Liuska

Siilinjärvi