Lukijan Sanomat

Säästämistä sivistyksen kustannuksella

Rautavaaran lukio on monelle opiskelijalle oma lähilukio, ainakin vielä. Tilanne saattaa kuitenkin olla muuttumassa, sillä Rautavaaran kunnan taloudellisen tilanteen takia lukiokoulutuksen jatkaminen kunnassa on epävarmaa.

Pienestä 17 hengen opiskelijamäärästä huolimatta Rautavaaran lukio on tärkeä jatko-opiskeluvaihtoehto usealle rautavaaralaiselle yläkoulunsa päättävälle, sillä muut lähimmät lukiokoulutusta tarjoavat kunnat, Nurmes ja Nilsiä, sijaitsevat yli 50 kilometrin päässä.

Jokaisella nuorella pitää olla mahdollisuus lukiokoulutukseen, eikä lukioikäisen ole välttämättä edes mahdollista kulkea 50 kilometrin koulumatkaa päivittäin, puhumattakaan yksin asumisesta toisessa kunnassa.

Rautavaaran lukio on hyvä esimerkki siitä, miten pientenkin maaseutukuntien lukiot voivat pärjätä ja menestyä. Rautavaaralla opiskelijoille tarjotaan oppikirjat ilmaiseksi ja heillä on koulun puolesta käytössä korkeatasoista tietotekniikkaa niin koulu- kuin vapaa-ajallakin.

Vuoden 2016 valtakunnallisessa lukiovertailussa Rautavaaran lukio sijoittui koko Itä-Suomen parhaana sijalle 31. Tähän on syynä juuri lukion pieni koko, jonka ansiosta opetus on yksilökohtaista. Rautavaaran lukion opiskelijat kertovat opettajien olevan enemmän ystäviä kuin opettajia. Lisäksi yhteistyö Isoverstas-opiskeluympäristön kanssa helpottaa kattavan kurssitarjonnan ylläpitämistä.

Rautavaaran tasokkaan lukiokoulutuksen ei pitäisi kärsiä eikä varsinkaan loppua kunnan taloudellisen tilanteen takia. Jokainen lähilukio on tärkeä, ja juuri lukiokoulutus on Rautavaaran vahvuuksia.

Anu Rantama

Niilo Hendolin

Pyry Piitulainen

Itä-Suomen lukiolaiset