Selviämisaseman aika ei ole nyt

Päihtyneet eivät jää Kuopiossa heitteille humalatilansa takia, mikä kertoo palveluiden toimivan tällä hetkellä. Käynnissä olevasta keskustelusta voidaan päätellä (SS 26.8.), ettei heitä aina hoideta tarkoituksenmukaisimmassa paikassa.

Näiden terveydenhuollon epätarkoituksenmukaisuuksien ratkaisemiseen meille pitäisi olla tulossa sote käynnissä olevan valtuustokauden aikana.

Tuskin on järkevää käynnistää nyt investointeja ja rekrytointeja, jotka saattaisivat osoittautua päihdehuollon uuden kokonaisuuden kannalta toimimattomiksi.

Kuopion päihtyneille on tällä hetkellä kolme osoitetta kodin lisäksi. Aggressiivisesti käyttäytyvät päätyvät putkaan, rauhallisille on paikka Työterapisen yhdistyksen Patakukkulalla kello 21 alkaen ja päihtyneet, joilla saattaa olla terveysongelmaa, hoidetaan KYSin yhteispäivystyksessä.

Sammumiseen johtava humalatila on hengenvaarallinen, mistä syystä terveydenhuollon ammattilaisten arvio on tarpeen päihtyneen päätyessä tavalla tai toisella tekemisiin viranomaisten kanssa.

Päivystys järjestetään Kuopiossa KYSissä, joten se on luontaisin osoite tilannearvioon. Sieltä kaivataan kuitenkin jatkosoitetta niille, jotka eivät selviämiseen saakka kaipaa muuta kuin valvontaa, vartiointia ja jatko-opastusta raittiuteen.

Kaikki tämä meillä on jo saatavissa Työterapisen yhdistyksen kautta. On mahdollista, että sinne pitäisi lisätä terveydenhuollon osaamista ”selviämisasematoiminnan” vuoksi, mutta tämä olisi selvästi nopeampi ja kevyempi ratkaisu kuin alkaa rakentaa neljättä toimijaa muuttuvalle kentälle.

Kuopiossa rakennetaan parhaillaan talousarviota tulevalle vuodelle, joten meneillään on oikea aika keskustella palvelulisäyksistä ja -muutoksista.

Neeta Röppänen

Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja (sd.)

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Keskustelua ilman konkretiaa

Palvelemme monenlaisia makuja

Kuinka nuoret saadaan mukaan toimintaan?

Kunnia heille, joille se kuuluukin

Lievän ylinopeuden sijasta muu valvonta olisi nostettava esiin

Kiinteistöjen verotusarvot pielessä

Ravitsemustutkimus on altis erilaisille virhelähteille

Asiakaslähtöisyyttä tarvitaan

Työntekijän asema on turvattu

Vapaavuori lietsoo aivan tarpeetonta vastakkainasettelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.