Lukijan Sanomat

Tavoitteena terveemmät suomalaiset

Hallitus linjasi joulunalusviikolla sote-uudistuksen etenemistä valinnanvapauden osalta. Soten sisältö ja vaikutukset ovat edelleen epäselviä monelle. Kyse on monimutkaisesta uudistuksesta, jota on vaikea hahmottaa.

Perustavoitteena on laittaa sote-palvelut kuntoon niin, että ne ovat kaikkien saatavilla ja entistä laadukkaampina. Tärkeintä on laittaa kuntoon perusterveydenhuolto, sillä monin paikoin se on toimimattomin osa terveyspalvelujamme.

Sote-uudistuskeskustelu on pyörinyt tähän saakka lähinnä alueiden lukumäärän, rahoituksen ja hallintohimmeleiden ympärillä. Uudistus on kuitenkin paljon muuta kuin sairaaloiden vääntöä siitä, kuka saa leikata, mitä ja missä. Keskiössä ovat kuitenkin palvelut ja niitä käyttävät ihmiset.

Hallituksen vision mukaan Suomi on vuonna 2025 uudistuva, välittävä ja turvallinen maa ja yhteiskunnassa vallitsee luottamus. Soten keskeinen tavoite on, että suomalaiset voivat paremmin ja kokevat pärjäävänsä erilaisissa elämäntilanteissa. Ihmisillä on tarkoitus olla aikaisempaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa ja tehdä valintoja.

Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on onnistua muokkaamaan palvelut niin, että tuotamme ja tuemme palveluilla aidosti terveyttä ja puutumme orastaviin ongelmiin ajoissa ennen kuin ne kasvavat ja vaativat järeämpiä ja kalliimpia toimenpiteitä. Olipa kyse sitten ylipainosta, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, sydänvaivoista, nuoren syrjäytymisuhasta tai vanhuksen yksinäisyydestä. Tuttu lausahdus ”halvin sairaus on ennaltaehkäisty sairaus” halutaan muuttaa peruspalvelujen ohjenuoraksi kaikkialla Suomessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen lisää asiakkaan valinnanvapautta, eheyttää palvelukokonaisuuksia ja parantaa yhteyden saamista sosiaalihuoltoon erityisesti virka-ajan ulkopuolella.

Valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että asiakas voi itse valita palvelun tuottajan, mutta ei sitä, mitä palveluja hän tarvitsee.

Valinnanvapaus ei ole aivan uusi asia; olemmehan saaneet valita käyttämämme terveyskeskuksen jo muutaman vuoden ajan. Myös palveluseteli on monelle tuttu asiakkaan valinnanvapauden muoto; jatkossa asiakas- ja maksuseteli lisäävät ihmisen omia mahdollisuuksia valita itselle sopivimpia palveluita.

Henkilökohtainen budjetointi lisää erityisryhmien, vammaisten ja vanhusten mahdollisuutta räätälöidä toimivia palvelukokonaisuuksia.

Jatkossakin kiireetöntä ja kiireellistä hoitoa saa lähipalveluna, mutta vaativin ympärivuorokautinen sosiaali- ja terveydenhuollon erikoisalojen päivystys keskitetään 12 sairaalaan. Maakuntien keskussairaalat jatkavat ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuollon yhteispäivystystä.

Hallitus on asettanut kovan tavoitteen sekä lopettaa maan velkaantuminen kohtuullisessa ajassa että uudistaa sosiaali- ja terveydenhuoltomme rakenteet ja sisällöt. Olemme nyt yhtä askelta lähempänä näitä tavoitteita. Uutta vuotta on hyvä aloittaa näillä päätöksillä.

Hannakaisa Heikkinen

Kansanedustaja (kesk.)

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Kiuruvesi