Lukijan Sanomat

Tolkkua roskapostitulvaan omin konstein

Olavi Liuskan teksti ”Roskapostitulva uhkaa hukuttaa meidät” (SS 6.1.) on täyttä asiaa: roskapostiterrorin uhreja alamme olla kaikki vähänkin aktiiviset tietotekniikan käyttäjät.

Voiko tuolta uhalta jotenkin suojautua? Mikään ekspertti en asiassa ole, joskin tietokoneita jo 1980-luvulta lähtien käyttänyt. Joitakin käytännön vinkkejä sallittakoon varsinkin eläkeläisille, jotka tuon terrorin uhreja eniten taidamme olla.

Tietävämmät antakoot lisäohjeita.

Älä vastaile kaiken maailman houkutteleviin kyselyihin, joissa luvataan jos mitä palkintoja.

Sähköpostilla vastatessasi tulet samalla jakaneeksi sähköpostiosoitteitasi – ja olet vapaata riistaa monenlaisille kauppamiehille.

Vastaustoiminnot tai kiellotkaan eivät yleensä mene perille, niin ovelia ovat. Ja tulva aina vaan yltyy.

Siirrä joutavat viestit avaamatta suoraan valikon kautta roskapostiksi, siinä toivossa, että rynkyttäjät lopulta väsyvät.

Tee houkuttelevia ohjelmistopäivityksiä hyvin harkitusti ja mieluummin jonkun asiantuntijan kanssa.

Uusien päivitysten kylkiäisinä voit saada kalliita lisäohjelmistoja, joiden maksamisen kanssa voit olla helisemässä, varsinkin jos olet erehtynyt ilmoittamaan luottokorttinumerosi.

Henkilökohtaisesti olen eläkeläisenä rajannut puhelimeni vain hätäviesti-, puhelu- ja kamerakäyttöön kahdesta syystä: toisaalta saadakseni olla rauhassa jatkuvilta hälytyksiltä ja toisaalta turvallisuussyistä, jos puhelimeni kaikkine pankki- ja muine tietoineen joutuisikin vääriin käsiin.

Toki ymmärrän työihmisiä, joiden pitää mobiililaitteellaan aina kantaa kaikki tieto mukanaan – vai pitääkö?

Silloinhan he tietoisesti ja työnsä takia alistavat itsensä alituiselle häirinnälle, kenties ympäri vuorokauden.

Eikö tällaiseen sekamelskaankin pitäisi ennen pitkää saada tolkku? Erikseen ovat tietysti muodikkaat ”mobiilisnobbailijat”, ja se heille sallittakoon.

Minä ehdin mainiosti hoitaa ei-kiireelliset sähköposti- ja pankkiasiat sekä somettelut kotikoneeltani – ja kaikessa rauhassa.

Alpo Jääskeläinen

Kuopio