Lukijan Sanomat

Vanhustenhoidon laadun kriteerit ovat selvät

Vastaukseksi kysymykseen ”Mitä vanhukset haluavat?” ei tarvita tieteellistä tutkimusta. Vanhukset haluavat täsmälleen samaa kuin me kaikki toisetkin.

Kun olemme sairaita, haluamme, että meitä hoidetaan. Tällä hetkellä vanhusten hoitoon on varattua aivan liian vähän rahaa ja hoitajia. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa välttämätön hoito jää heiltä saamatta. Tosiasia on, että vanhukset maksavat hoidostaan kalliisti eivätkä he saa rahallensa vastinetta.

Kun meillä on nälkä, haluamme ruokaa, joka on maukasta. Monet vanhukset kertovat, että heille tarjottava ruoka on mautonta ja yksipuolista. Heidän mielestään ruoka on kallista laatuun nähden.

Sanonta, että mieluummin vähemmän kuin huonoa, pitänee tässäkin paikkansa. Vanhusten ravitsemukseen on syytä kiinnittää parempaa huomiota.

Liian moni vanhus ja monisairas on hoidollisesti väärässä paikassa. Yhä useampi tarvitsisi enemmän apua ja huolenpitoa kuin mitä he nyt saavat.

Alimitoitettu henkilöstömäärä on keskeinen syy hoidon laadun alhaisuuteen. Ylipitkät työvuorot ja sijaisten käytön alhaisuus tuovat jopa potilasturvallisuuteen riskejä.

Tilanteen korjaamiselle ei ole muuta vaihtoehtoa kun henkilöstön määrän lisääminen.

Me jokainen toivomme, että meitä kohdellaan hyvin varsinkin silloin, kun olemme puolustuskyvyttömiä. Vanhusten kanssa työskentely vaatii pitkäjänteisyyttä, rauhallisuutta, ystävällisyyttä ja yhä enemmän ammatillista osaamista. Tähän kaikkeen hoitajat tarvitsevat työnantajan tukea monin eri tavoin.

Leena Pulkkinen

Perushoitaja, eläkeläinen

Tuula Väätäinen

Varakansanedustaja (sd.)

Sairaanhoitaja