Lukijan Sanomat

Ytyä Kanttila-hankkeisiin

Monella foorumilla on haikailtu 172 vuotta sitten syntyneen ja 119 vuotta sitten kuolleen kirjailija Minna Canthin (1844 – 1897) kulttuuriperinnön perään. Keskustelun keskiössä on ollut lähinnä nimeänsä (Kanttila) kantavan puutalon kohtalo Kuopion keskustassa.

Keskustelulla siitä, kuka talon kunnostaa, ei kovin pitkälle Canthin kulttuurihistoriallista asiaa edistetä. Jotain uutta on kehitettävä tai ainakin nostettava keskusteluun. Allekirjoittaneella ei ole pienintäkään kosketuspintaa Canthiin ja Kanttilaan, mutta katutason kansalaisnäkemys sallittakoon.

Ensinnäkin se puutalo kannattanee purkaa pois ja tontille kaavoittaa puukorttelikokonaisuutta tukeva 3 – 5-kerroksinen puukerrostalo. Suomalaisesta, uusiutuvasta raaka-aineesta tehty moderni arkkitehtoninen kulttuurirakennus, joka loisi lisäarvoa koko hankkeelle, Canthin muistolle ja Kuopion kaupungille.

Uudisrakennuksen katutason (tai osan) voisi varata kaupungin kulttuuria esittelevään toimintaan. Ei vain Canthista, vaan kaikkea sitä kiinnostavaa historiaa, jota löytyy vaikkapa hänen aikansa kuopiolaiseen teollisuuteen ja ilmiöihin liittyvistä henkilöistä.

Fyysinen katutason toimitila (tai koko rakennus ja kortteli) olisi nimeltään esimerkiksi ”Kulttuurikulma Minna Canth”. Tämän nimen alle voisi rakentaa ja tuotteistaa uutta, kuopiolaista historiaa esittelevää kokonaisuutta. Ei museon kanssa kilpailevaa, vaan sitä tukevaa.

Aihioita esimerkiksi näyttelyihin ja erilaisiin teematapahtumiin kyllä löytyy. Kuka tietää ja muistaa kaiken sen arvokkaan kuopiolaisuuden, josta kaupunki voisi kertoa?

Toiminnallisuuteen voisivat kuulua esimerkiksi kirjaviikot, kirjailijahaastattelut ja uutuuskirjojen julkistamistilaisuudet ynnä muut ideoinnin mukaan. Esimerkiksi uudet henkilöhistoriat julkistettaisiin aina ensimmäisenä Kuopion Kulttuurikulma Minna Canthissa. Eri teemoilla toimivat tapahtumat toisivat kulttuurituristeja ja positiivista viestintää Kuopiosta..

Kaupunkilaissenioreille voisi olla virikkeellisiä, ohjattuja ja seurusteluluonteisia lukutuokioita. Äänikirjoja voisi kuunnella mukavissa tuoleissa. Keskustelu- ja kirjapiirejä. Lapsille satukirjahetkiä. Kahvilatoimintaa pikkusuolaisineen ja virkistävine viineineen. Turistiyhteistyö esimerkiksi Puikkarin ja muiden hotellien kanssa. VB-valokuvakeskuksen uusi sijaintipaikka. Tietotekniikka yhteyksineen. Some-palvelut. Elävät ikkunanäyttelyt. Kirkosta kulttuurivieraita. Yhteistyö museokorttelin ja muiden toimintaa tukevien tahojen kanssa. Ja niin edelleen!

Kustannusten jako voisi olla esimerkiksi jaettu eri tahojen kesken: NCC, kaupunki, kaupalliset sponsorit (kustantamot), säätiöt, apurahat, rahastot, kansalaisten joukkorahoitus, EU ja kulttuurineuvos Veijo Baltzar. Sekä tietysti Paavo Lipposen lupaama viisinumeroinen summa pannaan pohjakassaan (SS 4.2.).

Vaikka Minna Canth olisi ollut tai on kuinka kuuluisa ja merkittävä kirjailija, niin kyllä häneen liittyvä kulttuurihistoria rapistuu ja unohtuu rakennuksen mukana. Olisiko jo aika toimia ja lopettaa savolainen perisynti, jahkailu! Vai käykö niin, että Museovirasto vesittää kaikki hankeaihiot?

Ismo Taskinen

Kansalainen

Kuopio