Digitalisaatio vaatii jatkuvaa loikkimista

Älypuhelinten käytön lisääntyminen arjessa on yllättänyt suuren osan niistäkin yrittäjistä, jotka ovat panostaneet verkkopalveluihin. Googlen Suomen-maajohtaja Antti Järvinen arvioi, että vuonna 2020 lähes kaikki nettihaut tehdään älypuhelimen kautta (SS 6.1.). Tällä hetkellä suomalaisista jo 70 prosentilla on käytössään älypuhelin.

Kännykkäkuluttajat ovat entistä vaativampia ja lyhytjänteisempiä. Jos sivusto latautuu hitaasti tai sovelluksessa on liikaa vaiheita, asiointi loppuu. Hankenin markkinoinnin professori Jaakko Aspara kutsuu mobiilinkäytön paradoksiksi sitä, että kuluttajat vaativat kännykkäpalveluilta yhtä aikaa äärimmäistä helppokäyttöisyyttä ja perinteisen verkkopalvelun kaikkia sisältöjä. Paradoksin ratkaisu vaatii sovellusten jatkuvaa kehittämistä.

Digitaalisen maailman kasvuluvut kertovat, miten suuren muutoksen keskellä ollaan. Hallitusohjelmassa tavoitellaan julkisten palvelujen digitalisoimista ja esimerkiksi kouluissa puhutaan digiloikasta. Kyse on kaikkea muuta kuin yksinkertaisesta asiasta. Kun digiloikka on otettu, pitää heti ottaa toinen mokoma ja niin edelleen. Yritysten pudotuspelissä digitaalisten palvelujen kehittäminen vaatii jatkuvia investointeja ja ehdotonta osaamista. Julkinen sektori voi hieman viiveellä omaksua parhaita käytäntöjä, mutta jatkuvan kehityksen vaatimus koskee sitäkin.

Kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun nimissä on vielä pitkään säilytettävä rinnalla julkiset palvelut niillekin, jolla ei nettiyhteyttä ole. Aivan ensimmäiseksi päättäjien on havahduttava ymmärtämään, ettei digitalisaatio ole taikasana, joka itsestään tuottaa parempia palveluja saati säästöjä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Fatwoja ja faktoja Saudi-Arabiassa

Kostea ja kylmä kitukuukausi

Finnkinon asema uhkaa kotimaista elokuvaa

Sähköverkkojen erilaisuus selittää fuusioiden vaikeutta

Siltasopimuksia

Osaatko piirtää E-kirjaimen otsaasi?

KuPS suuntaa mitalit kaulassa Eurooppaan

Epävarmuus lisääntyy brexitin pitkittyessä

Suomi-kuvan muovausta

Tuntemattomille sankareille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.