Hyviä yritysuutisia

Kuinka moni osasi vuonna 2008 taantuman iskiessä ennakoida, kuinka pitkään joudumme lukemaan uutisia heikosta taloustilanteesta? Suomi on keskellä itsenäisyyden ajan pisintä talouskriisiä.

Pitkittynyt tilanne on ihan aiheesta näkynyt ja kuulunut talouspuheessa. Uutisia viennin ongelmista, irtisanomisista tai toimipisteiden lakkauttamisista ei ole voinut ohittaa. Huoli Suomen kilpailukyvystä on suuri.

Vaikka kokonaiskuva on varsin harmaa, on muistettava, että vaihtelu on yritysten kesken suurta. Huonot uutiset peittävät turhankin tehokkaasti alleen sen, että yrityksissä tapahtuu taloustilanteesta huolimatta paljon hyvääkin kehitystä. Se luo uskoa tulevaisuuteen.

Kauppakamarit tekivät kesällä katsausta siitä, millaisia hyviä uutisia Suomen yritysrintamalta löytyy.

Ja löytyyhän niitä, joka puolelta Suomea, kuten Keskuskauppakamari yhteenvedossaan toteaa: Turun seutu nauttii laivanrakentamisen renessanssista. Ahvenanmaan työttömyysprosentti on 3,4. Lappi vetää aasialaisia turisteja. Helsingin Kalasatamassa käynnistyy Suomen suurin kaupunkirakentamisen hanke. Biotalouteen investoidaan Keski-, Itä- ja Etelä-Suomessa. Uusia kauppakeskuksia kohoaa muun muassa pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. Etelä-Pohjanmaalle nousee Pohjois-Euroopan suurin vuoristorata.

Myös Pohjois-Savossa on tarjolla runsaasti hyviä yritysuutisia. Monet niistä tapahtuvat Varkauden seudulla, jonka pitkä teollinen historia kokee uutta nousuaan.

Riikinvoiman työmaa on täydessä käynnissä, Andritzilta tilattu maailman suurin soodakattila työllistää Varkaudessa ja akkutehdaskin on saanut uuden omistajan. Teollisuuden urakointi- ja kunnossapitoyritys Elcoline uutisoi juuri merkittävistä tilauksista ja tähtää tänä vuonna liikevaihtoennätykseensä.

Stora Enso muuntaa hienopaperikoneen aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi linjaksi ja käynnistää puisten rakennuselementtien tuotantolinjan. Yhtiön yli 150 miljoonan euron investoinnit tarjoavat mukavia näkymiä paitsi Varkaudelle, myös laajemmin koko Itä-Suomelle.

Esimerkkejä löytyy muualtakin. Valio, Yara ja Savon Sellu ovat viime vuosina tehneet huomattavia investointeja Pohjois-Savossa sijaitseviin tuotantolaitoksiinsa.

Perinteikäs kuopiolainen alkoholijuomien valmistaja Lignell & Piispanen rakensi täysin uudet tuotantotilat, jotka avattiin pari vuotta sitten Kuopion Siikaniemeen. Yritys on ylipäänsä uusiutunut voimakkaasti ja panostaa viennin kasvattamiseen. Tuotekehitykseen satsannut Ponsse on hyvässä vedossa ja takoi viime vuonna ennätystuloksen.

Ennätyksiään Ylä-Savossa ei ole rikkonut ainoastaan Ponsse. Ambulansseistaan tunnettu Profile Vehicles venyi viime vuonna 26 prosentin kasvulla liikevaihtoennätykseensä. Yritys on onnistunut kasvattamaan vientiään ja tiedottikin juuri merkittävistä tilauksista Lähi- ja Kaukoidässä sekä Euroopassa.

Katse kannattaa suunnata pitkään toimineiden yritysten lisäksi nuoriin yrityksiin, joista monet tähtäävät merkittävään kasvuun. Hyviä esimerkkejä tästä ovat vaikkapa kuopiolaiset NewIcon ja PetterSteel. Lääkehuollon automatisointiin keskittynyt NewIcon on viime aikoina tiedottanut paitsi maailman suurimman lääkevarastoautomaatin toimittamisesta, myös markkinoiden avaamisesta Israeliin. Alle kymmenenvuotias yritys on kasvanut nopeasti ja työllistää jo yli 40 henkilöä. Tälle vuodelle tavoitteena on huikea 100 prosentin kasvu.

Vahvasti on kasvanut myös PetterSteel, joka valmistaa ja asentaa rakennuspeltilistoja. Yritys uudistaa varsin perinteistä toimialaa luomallaan palvelumallilla, joka on ilmiselvästi vastaanotettu markkinoilla ilolla: viime vuonna yritys kasvoi 40 prosentin vauhdilla ja peräti nelinkertaisti tuloksensa. Kasvu tuo tullessaan työtä. Noin 30 henkilöä työllistävä PetterSteel ennakoi työllistävänsä vielä tänä vuonna kuudesta kymmeneen henkeä lisää.

Palvelualan synkkä tilanne on hyvin tiedossa, mutta sielläkin tapahtuu kehitystä. Toisin kuin suurin osa Suomen suurista kauppakeskuksista, Matkus tiedotti kasvusta viime vuoden myynnissään ja vauhti on vain parantunut tämän vuoden puolella.

Uusia ravintoloita on avattu viime vuosina runsaasti etenkin Kuopioon. PeeÄssä on hiljattain avannut uudet marketit Siilinjärvelle keskustan tuntumaan ja Vuorelaan. Kesko kertoi juuri uuden marketin avaamisesta Kuopion satamaan.

Matkailukaan ei ole jäänyt polkemaan paikoilleen, vaikka venäläisten matkustajien määrä tippui nopeasti Venäjän kriisin seurauksena. Päinvastoin, investointeja on itse asiassa tehty tai tekeillä melko mukavasti. Suuri osa Pohjois-Savon hotelleista on remontoitu joko kokonaan tai osin aivan viime vuosina.

Tahko kehittyy monella rintamalla. Hyviä esimerkkejä ovat uusi tapahtumapuisto, Tahko Span rakenteilla oleva huoneistohotelli sekä suunnitelmat rinnetoimintojen ja lomarakennusalueen laajennuksista. Leppävirralle juuri avattu Vesileppis Areena luo hotellin, jäähallin, hiihtoareenan ja kylpylän yhteyteen monipuolisen kohteen aktiivimatkaajalle. Tervon Lohimaahan on rakenteilla uusi huoneistohotelli.

Unohtaa ei tietenkään voi Finnpulpin jättimäisiä sellutehdassuunnitelmia Kuopioon. Yhteen kolumniin mahtuu kuitenkin vain murto-osa maakunnan hyvistä yritysuutisista. Moni huomion ansaitseva jää tässä yhteydessä harmikseni mainitsematta. Esimerkit kuitenkin osoittavat, että yrityksillä on eväät viedä Suomi kasvuun, kunhan yrittäminen ja työnteko tehdään kannattavaksi.

Pohjois-Savossa kannattaa olla iloinen siitä, että maakunnan yritysten kehitys on monialaista. Savo ei ole jatkossakaan yksittäisten kärkien varassa. Tämä luo vakautta.

Kirjoittaja on Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Vaarallista ja myrkyllistä

Arvoilla höystetty tiedotus pilaa tutkimusviestiä

Varastokirjasto siirtyisi sivistyksen kustannuksella

Pään sisään

Kuopion on aika polkaista jälleen uutta vauhtia

Uusi pisteytys sotkee lukiota ja opiskelijavalintoja

Tiiliskivellä päähän

Kirje tulevalle kaupunginjohtajalle

Lupa pönöttää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.