Ikävää päätöstä ei auta jäädä murehtimaan

Ortodoksisen kirkon piispainkokous on yllättäen antanut kokouksessaan 5. lokakuuta lausunnon, joka yksimielisesti puoltaa arkkipiispanistuimen siirtoa Kuopiosta Helsinkiin jo vuodenvaihteessa. Puollon jälkeen on käytännössä selvää, että marraskuun lopulla Valamon luostarissa kokoontuvan kirkolliskokouksen päätös on samansisältöinen.

Yllättäväksi piispainkokouksen lausunnon tekee arkkipiispa Leon aikaisempi vakuutus, jonka mukaan ”varmaa on, että istun kauteni loppuun Kuopiossa” (Savon Sanomat 27.11.2014). Tuolloin arkkipiispa perusteli hallinnon pitämistä Kuopiossa muun muassa keskustalon tuoreella remontilla ja kirkkomuseon uudistustöillä.

Nyt ortodoksikirkon tiedotteen mukaan mahdollisen siirron jälkeen arkkipiispa Leo käyttää arvonimeä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa ja hoitaa tointa tarvittaessa ja osittain Kuopion hiippakuntakansliasta käsin. Mitä muotoilu tarkoittaa, jää nähtäväksi. Luultavaa on, että ortodoksikirkossa käynnistyy myös spekulointi arkkipiispa Leon seuraajan nimestä.

Ajoitusta selittää se, että Helsingin hiippakunnan metropoliitta Ambrosius jää vuodenvaihteessa eläkkeelle.

Arkkipiispanistuimen siirtoa vastustavia lausuntoja tuli kaksi ja puoltavia 17. Luvut todistavat todeksi, miten turha on lopulta potkia tutkainta vastaan. Tuo tutkain on kaupungistuminen, joka on merkinnyt ortodoksikirkon sanoin sitä, että ”mission ja todistuksen painopiste on siirtynyt vahvasti eteläiseen Suomeen”. Itäisen Suomen lohduksi jää, että uuteen Kuopion hiippakuntaan valitaan oma metropoliitta. Karjalasta ei enää puhuta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhumisen taito

Kuopion vesihäiriön opetus

Äänestäjien jano muutosten perään ei laannu

Poissaoloissa pidettävä selkeät pelisäännöt

Kilpailu EMAsta on loppusuoralla

Tuotantohihnalle syntyneet

Suomen ei tarvitse hävetä lihantuotantoaan

Kansantalous tarvitsee seutukaupunkien panosta

EU ja metsien käyttö

Juha Sipilälle ei näy haastajaa horisontissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.