Pääkirjoitukset

Irtopisteitä ydinvoimalla

Haluavatko kuopiolaiset, että Kuopion Energia Oy:n eli kaupungin rahoja käytetään Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen Pyhäjoelle?

Kaupungin suurin puolue kokoomus ei tahdo näin tapahtuvan.

Kokoomuksen valtuustoaloite hankkeesta irtaantumisesta yllätti etenkin keskustan ja SDP:n kesäkuussa.

Hyviin tapoihin kuuluu, että aloitteista kerrotaan muillekin. Ja ajoissa. Kokoomus soi vaikeasta aiheesta keskustelun vain omalle ryhmälleen.

Salissa kiertänyt paperi aiheutti hämmennystä, koska valtuutettujen pitää perehtyä asioihin etukäteen. Kuntavaaleissa kouliintunut päättäjä tuntee vähintään esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kiemuroita, mutta ydinvoima menee pitkälle niin sanotun rakettitieteen puolelle.

Etenkään keskustalaiset eivät tienneet, allekirjoittaako aloitetta vai ei. Pienryhmistä taas herui kokoomukselle tukea. Ydinvoima kuulostaa erittäin kalliilta hankkeelta. Sillä on synkkä kaiku.

Demarit ja keskusta luonnehtivat kokoomuksen tempausta välistävedoksi ja poliittisten irtopisteiden keräilyksi (SS 20.-21.6.).

 

Pelisääntöjen rikkominen ei ole harvinaista Kuopiossa. Varsinkaan silloin, kun houkutus kasvaa sietämättömäksi.

Eihän keskustakaan sitoutunut kouluverkkoselvitykseen, koska se kannatti koulun rakentamista Karttulan Syvänniemelle. Tasan menneen äänestyksen ratkaisi valtuuston keskustalaisen puheenjohtajan ääni.

Fennovoima on paljon suurempi pohdinnan paikka kuin kyläkoulu. Kokoomus ei kuitenkaan halunnut odottaa tarkennettavia kannattavuuslaskelmia. Muutenkaan ei ole kiirettä, koska päätös Kuopion Energian osuudesta voimalahankkeessa tulisi valtuuston käsittelyyn aikaisintaan vuoden kuluttua.

Kuka ylipäätään hyötyy, jos ydinvoimakysymys ratkaistaan ennen kuin asiasta on saatu riittävästi tietoa?

Kiusallisiksi koettuja hankkeita ei kannata hylätä oikopäätä kuntavaalien alla. Ensin pitää tietää, säästetäänkö ydinvoimalla uskottavasti kaupungin rahaa.

Lonkalta ampumalla osuu huonosti. Siitä huolimatta aloitteen allekirjoitti yli puolet kaupungin ylimmistä poliittisista päättäjistä.

 

Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm kummasteli, onko valtuustoaloitetta pidettävä omistajaohjauksellisena signaalina.

Ilmiö kuvaa kaupunginvaltuuston aika ajoin paljastuvaa päätöksenteon tuskaisuutta. Se pahenee, koska lähivuodet ovat entistä hankalampia. Tulot riittävät yhä huonommin palvelujen järjestämiseen.

Irtaantumista ydinvoimalahankkeesta perusteltiinkin sillä, että nyt etusijalle on asetettava lakisääteiset palvelut. Kaupunkikonsernin velkataakkaa paisuttavia investointeja karsastetaan.

Kuopion Energia omistaa Fennovoimasta 1,25 prosenttia. Viiden miljardin euron investoinnista yhtiön vastuut olisivat yli 62 miljoonaa euroa. Siitä neljännes olisi suoraa pääomaa ja loput takuuta energiayhtiön lainalle.

Fennovoimaan suhtautumisen jatko selviää, kun aloite käsitellään ja asia tuodaan takaisin päättäjille.

 

Pyhäjoen ydinvoimalan ideana on ollut tarjota osakkaille luotettavasti ja ennustettavaan hintatasoon hankittua sähköä. Voimalan rakentamisella vähennetään riippuvuutta tuontisähköstä.

Fennovoiman ydinjätteen loppusijoitus on vielä auki, mutta sen hautaaminen alkaa aikaisintaan 2050-luvulla.

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamasta katastrofista huolimatta ydinvoimaa voi pitää edelleen hyvänä energiavaihtoehtona.

Ydinvoima ei tuota hiilidioksidipäästöjä ja levitä syöpää aiheuttavia pienhiukkasia kuten maailmalla yleistyvä hiilivoima.

Meillä on vain yksi ilmakehä. Ydinvoima on yksi keino ehkäistä sen lämpenemistä, kunnes turvallisemmat energiamuodot saavat tuulta siipiensä alle.

 

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.