Itä-Suomen yliopisto ei laajene vähään aikaan

Vuosina 2006–09 valmisteltu Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistyminen on osoittautunut kaukaa viisaaksi hankkeeksi. Kahdeksatta lukuvuottaan käynnistävä Itä-Suomen yliopisto on tuoreella Shanghain listalla maailman 400 parhaan akateemisen opinahjon joukossa ja Suomessa toiseksi paras.

Ilman fuusiota keskusteltaisiin etelän medioissa täyttä päätä Kuopion ja Joensuun yliopistojen olemassaolosta, kuten nyt Lappeenrannan, Lapin ja Vaasan kohtalosta. Näin arvioi talousneuvos Matti Niiranen, joka toimi ulkopuolisena jäsenenä Kuopion yliopiston viimeisessä, yhdistymistä toteuttaneessa hallituksessa (Lukijan Sanomat 12.9.). Niiranen ehdottaa, että Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot tulisi seuraavaksi yhdistää Järvi-Suomen yliopistoksi.

Ideaa voi leikkimielisesti jatkaa pidemmällekin. Miksi pysähtyä Jyväskylään, kun samalla vauhdilla voisi jatkaa Vaasaan, jolloin syntyisi Väli-Suomen yliopisto? Jos mukaan napataan vielä Oulu, saadaan etelän keskusten kanssa kilpaileva Muun Suomen yliopisto. Hallinnon keskuspaikka kuuluisi tässäkin rakenteessa itseoikeutetusti Kuopiolle.

Molempien yliopistojen rehtorit tyrmäsivät ajatuksen uudesta fuusiosta (SS 13.9.). Itä-Suomen Jukka Mönkkönen muistuttaa, että yhteistyö on jo tiivistä muun muassa terveys- ja liikuntatieteissä. Keijo Hämäläinen Jyväskylästä arvioi niin ikään, että kaksi yliopistoa täydentävät toisiaan.

Fuusiot kuluttavat niin tutkijoiden kuin hallintohenkilöstön voimavaroja. Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen on tärkeää, mutta epätietoisuus ei saa olla jatkuvaa. Välillä on keskityttävä rauhassa perustehtävään, tieteen tekemiseen, jolloin voidaan odottaa kaivattuja läpimurtoja ja innovaatioita.

Itä-Suomen yliopistossa hallintoa on kevennetty, joten laajennuksesta ei seuraisi merkittäviä säästöjä. Esimerkiksi kirjasto ja opintojen tukipalvelut täytyy säilyttää fyysisesti siellä, missä opetusta on.

Maantieteellisesti yliopistoilla on optimaalinen kokonsa, jonka kasvattaminen ei lisää hyötyjä. Savonlinnan kampuksen lakkauttaminen vuoden päästä ja opettajankoulutuksen siirto Joensuuhun kertoo laajenemisen vastaisesta virrasta. Päätös oli vaikea ja Savonlinnan alueelle haitallinen. Pyrkimys tieteellisen tason kohottamiseen sai yliopiston hallituksen kuitenkin linjaamaan tiivistämisen puolesta.

Yhdistymisestä Jyväskylän kanssa nousisi uusia paineita yksiköiden lopettamisesta ja voimavarojen keskittämisestä, jolloin sisäistä valtataistelua ei voisi välttää.

Yliopistojen yhdistyminen ei ole vääjäämätön kehityskulku, eikä sitä ole myöskään Niirasen pelkäämä tutkimusrahoituksen pieneneminen. Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyötä kannattaa kehittää. Jonain päivänä se voi johtaa liittoyliopistoon tai yliopistoliittoon. Rohkeita ajatuksia saa ja pitää esittää, mutta fatalismia kannattaa välttää. Tiedepolitiikkakin riippuu poliittisista arvovalinnoista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahden maan kansalaiset

Luottamusta puolin ja toisin

Ennusteiden epävarmuus ohjaa varovaisuuteen

Pelolla kasvatus saa jäädä historiaan

Ei savuja ilman multaa

Ihmisten näköinen kaupunki

Merkelin takaaman vakauden alla kuplii

Liikennettä on kehitettävä turvallisuus edellä

Metsävarat riittävät investointeihin

Tanskalaisista voisi ottaa mallia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.