Jätteenpoltto ja kierrätys sopivat yhteen

Leppävirran Riikinvoiman jätevoimalaitoksen vihkiäisissä puhunut elinkeino­ministeri Mika Lintilä (kesk.) esitti Suomen tavoitteeksi nollajäteyhteiskunnan, jossa jätettä syntyy vähän ja sekin vähä hyödynnetään tehokkaasti. Viime vuonna vaiheittain toimintansa aloittanut Riikinvoima toteuttaa omalta osaltaan hienosti tavoitetta.

Laitos tuottaa vuosittain sähköä noin 4 300 omakotitalon tarpeisiin ja kaukolämpöä noin 10 000 talon kulutuksen verran sekajätteestä, joka muussa tapauksessa dumpattaisiin kaatopaikalle. Paikallisten jätehuoltoyhtiöiden omistaman yhtiön energia on puhtaasti kotimaista, mikä tuo oman lisänsä omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Jätteenpoltto on mitä parhain osaratkaisu epätäydellisessä yhteiskunnassa, jossa ponnisteluista huolimatta syntyy myös kierrätyskelvotonta jätettä. Polton ansiosta kaatopaikoille päätyy koko maassa enää murto-osa aiemmasta massasta. Esimerkiksi Suomen Luonnonsuojeluliitto ja vihreät nimeävät kuitenkin jätteenpolton syylliseksi siihen, ettei kierrätys toteudu nykyistä paremmin. Syyksi esitetään, että poltto kilpailee samasta materiaalista ja vähentää motivaatiota uusiokäyttöön.

Kierrätyksen ongelmat eivät kuitenkaan johdu poltosta vaan virheistä jätehuollon poliittisessa säätelyssä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa hyvin toiminut huolto jaettiin tuottajavastuun myötä kahdelle yhtiölle, Jätekukolle ja Ringille, jolloin synnytettiin kaksinkertainen, tehoton ja kansalaisille erinomaisen sekava järjestelmä.

Jätteenpolton verotus ei näitä ongelmia ratkaisisi. Ympäristöä säästävä poltto ja kierrätys täydentävät toisiaan nollajäteyhteiskunnassa, jota kohti on edettävä järki edellä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Venäjä ja olympialiike horjuvat rinnakkain

On välttämätöntä hillitä antibioottien käyttöä

Ui porukoihin ja brändää itsesi

Hyvä ja paha internet

Luottamus hyvä, kontrolli parempi

Vaarallista ja myrkyllistä

Varastokirjasto siirtyisi sivistyksen kustannuksella

Arvoilla höystetty tiedotus pilaa tutkimusviestiä

Pään sisään

Kuopion on aika polkaista jälleen uutta vauhtia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.