Kansa uudistaisi autokantaa maltillisesti

Suomalaiset kannattavat Uutissuomalaisen tuoreen gallupin mukaan autokannan uudistamista vähäpäästöisemmäksi. Samalla kansa ymmärtää jopa johtavia poliitikkoja paremmin, että muutoksen on tapahduttava vaiheittain, ei kertarysäyksellä.

Vastaajien niukka enemmistö pitää sekä sähköllä että bensiinillä kulkevaa hybridiä järkevimpänä valintana uutta autoa hankittaessa. Kyselyssä ei kysytty, millaisen auton vastaaja aikoo itse ostaa, vaan yleistä suositusta. Arvokannanotto ei vastaa vielä lähellekään toteutuneita myyntilukuja. Suosion kasvusta huolimatta sähköautoja on Suomessa liikenteessä tällä hetkellä reilu tuhat ja hybridejäkin vain noin kolminkertaisesti.

Liikenteen päästövähennyksiä pohtinut työryhmä esitti elokuun lopussa biopolttoaineiden osuuden kasvattamista ja tukea täyssähköautojen hankintaan. Monelle entistä energiatehokkaampi bensiinimoottori on vielä lähiaikoina realistisin vaihtoehto, vaikka sähkön ja hybridin hinnat laskevat vähitellen. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen muistuttaa, että hybridiauton hankintahinnassa on vähemmän veroa kuin bensiini- ja dieselautoissa. Autokaupassa kokonaishinnan, kulutuksen ja käytön yhdistelmä kuitenkin ratkaisee.

Autoilijoita ei pidä laittaa samaan muottiin Suomessa, jossa pitkät etäisyydet venyttävät myös eroja käyttötarpeissa. Hybridi on varteenotettava vaihtoehto meidän oloissamme etenkin siirtymävaiheessa, kun sähkölatauspisteitä vielä harvassa. Toisaalta maailman hallitukset ja autonvalmistajat määräävät muutostahdin. Jos hybridejä aletaan kieltää laajalti, hyytyy myös niiden tarjonta ja suotuisa hintakehitys.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahden maan kansalaiset

Luottamusta puolin ja toisin

Ennusteiden epävarmuus ohjaa varovaisuuteen

Pelolla kasvatus saa jäädä historiaan

Ihmisten näköinen kaupunki

Ei savuja ilman multaa

Merkelin takaaman vakauden alla kuplii

Liikennettä on kehitettävä turvallisuus edellä

Euroopan unioni ei kehity ilman uljaita visioita

Metsävarat riittävät investointeihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.