Konttorikadossa kiteytyy digitalisaation varjopuoli

Pohjois-Savon Osuuspankki ilmoitti maanantaina aikeistaan lakkauttaa konttorinsa Karttulassa ja Kaavilla huhtikuun alussa ja supistaa Juankosken ja Varpaisjärven konttorien aukioloaikoja (Savon Sanomat 10.1.). Järjestelyjä pankki perustelee sillä, että vain prosentti pankin koko asiakaskunnasta eli 1 300 asiakasta käyttää kassapalveluja vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Kaavilla tai Karttulassa kassapalveluja käyttäviä asiakkaita on muutamia kymmeniä. Siinä joukossa on puolestaan vain muutama sellainen, joilla ei ole pankkikorttia, eikä verkkopalvelutunnuksia.

Palvelujen kysynnän ja tarjonnan epäsuhta on muhkea muun muassa Kaavilla, missä entinen Koillis-Savon Osuuspankin pääkonttori, jyhkeä tiiliverhoiltu pankkikiinteistö kunnanvirastoa vastapäätä, on sen näköinen, että se kykenisi palvelemaan paljon nykyistä suurempaa asiakasjoukkoa. Kun kysyntää ei kuitenkaan juurikaan ole, rakennus jököttää käytännössä turhan panttina kylänraitilla kuin muistona menneestä.

Konttoriverkoston harventamisen tarvetta ei siis voi kukaan kiistää. Digitaaliset palvelut ovat syrjäyttäneet pankkitoimihenkilöitä vuosi vuodelta, eikä kehitykselle näy loppua. Kustannusjahti jatkuu.

Pankissa ei ole tarvetta käydä pian nykyistäkään vertaa, koska sähköisten allekirjoitusten ja panttikirjojen yleistyessä laina-asiatkin on mahdollista hoitaa tuosta vain kotisohvalta. Laskujen maksu on helppoa tietokoneella. Tunnuslukulistaakaan ei tarvitse hakea konttorista vaan ne voi tilata postitse. Tosin uudet tunnistautumistavat syrjäyttävät kohta nekin.

Viime kesänä pankkeja valvova Finanssivalvonta kertoi olevansa huolissaan pankkipalvelujen tasapuolisesta saatavuudesta ja hinnoittelusta verkkopankki- ja maksukorttiasiointiin kykenemättömien asiakkaiden osalta. Epäilemättä huoleen on syytä. Onneksi digisyrjäytyneitä pankkiasiakkaita on äärimmäisen vähän, joten heidän asiallinen palvelunsa ei tule kohtuuttoman kalliiksi pankeillekaan.

Finanssivalvonta ilmoitti pitävänsä tärkeänä selkeää ja yksinkertaista palvelukokonaisuutta, jota tarjotaan verkkopankki- ja maksukorttiasiointiin kykenemättömille asiakkaille ja vieläpä kohtuuhintaan muiden asiakkaiden veloituksiin verrattuna. Käyttöliittymien pitäisi olla niin selkeitä, että toimintarajoitteiset ja verkkoasiointiin tottumattomat kykenevät niitä käyttämään ja luottamaan niihin.

Finanssivalvonta on oikealla asialla, mutta selkeä ja yksinkertainen palvelukokonaisuus kuuluu kyllä ihan kaikille pankkiasiakkaille. Monimutkaisuutta sähköiseen asiointiin tuovat moninkertaiset suojausmenetelmät, jotka saavat helposti muidenkin kuin digisyrjäytyneiden päät pyörälle. Ehkä suojauksen voisi hoitaa nykyistä yksinkertaisemmin.

Digitalisaation varjopuolena voidaan pitää juuri käytön monimutkaisuutta. Asiakaslähtöisyys ei ole perinteisesti ollut suomalaisten palvelunkehittäjien vahvuus, ei pankkienkaan. Ajat tosin muuttuvat nopeasti, kiitos lisääntyvän kansainvälisen kilpailun.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Henkilökohtaista

Kun köyhyysloukku laukeaa

Liikemiehillä voisi olla annettavaa julkiselle sektorille

Saksakaan ei ole immuuni äärioikeiston nousulle

Kenraalien kohtalot Venäjällä

Lupa innostua Puijosta

EU:n on opeteltava elämään Turkin naapurina

Stressiä ei ehkä voi täysin poistaa työelämästä

Junckerin esitykset suosivat suuria maita

Jaloilla eikä kasvoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.